L’orquestra dels refugiats de Jordi Savall

22.05.2018

Orpheus XXI és un conjunt musical integrat per professionals i joves estudiants, tots ells músics immigrants i refugiats procedents de diversos països, essencialment de la Mediterrània. ​La formació, sota la direcció artística del reconegut músic sirià ​Moslem Rahal,​ actuarà el 2 d’agost a l’escenari del Mar d’en Manassa, dins el festival Portalblau, per convidar-nos a fer un viatge musical que ens porta des de Catalunya a Armènia, Síria, el Marroc, Israel o el Kurdistan.

Membres de l’orquestra durant un assaig

Jordi Savall, ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural el 2008 i Artista per la Pau escollit per la UNESCO, després de la seva experiència visitant i oferint un concert al Camp de Refugiats de Vasilikà (Grècia) i a la Jungla de Calais (França), va decidir iniciar un projecte social basat en la música i la pedagogia i adreçat a joves músics immigrants i refugiats. Així va néixer Orpheus XXI, un projecte que ha rebut el suport de la Comissió Europea i que ofereix formació musical a joves de diverses procedències a ciutats com Barcelona (Catalunya), Dresden, Bremen, Dortmund (Alemanya), Besançon (França) i Hardtad (Noruega).

Els professors d’aquests cursos són reconeguts músics professionals refugiats o immigrants procedents de diversos països, essencialment de la mediterrània.

El conjunt musical Orpheus XXI, dirigit pel músic sirià Moslem Rahal, aplega als músics professionals i reconeguts i als més destacats estudiants del projecte en una orquestra que posa en valor les músiques i les tradicions de diversos països de la conca mediterrània. Un viatge musical que ens porta des de Catalunya a Armènia, Síria, el Marroc, Israel i el Kurdistan. Músiques interpretades amb instruments tradicionals com el llaüt, les percussions nordafricanes, el qanun o les flautes tradicionals. Una orquestra que incorpora a vocalistes especialitzats en la música àrab i oriental. Músiques, totes elles, amb un denominador comú, l’emoció que desprenen, a més de la invitació al diàleg intercultural.

Els inicis d’aquesta orquetsra es remunten a les visites de Jordi Savall als camps de refugiats de Grècia. Commogut pel que hi va trobar, Savall va tenir la idea de desenvolupar un projecte actiu, que inclogués músics refugiats immigrants. L’orquestra està formada per dos tipus de músics. D’un costat els que són músics professionals i de l’altre joves estudiants. Els músics professionals són intèrprets i alhora professors dels joves estudiants. I els alumnes amb més implicació participen també dels concerts de l’orquestra.

Podeu comprar entrades per al concert d’Orpheus XXI al festival Portalblau aquí