Quan l’orgue se suma al jazz

9.05.2018

El Festival d’Orgue de Capellades evoluciona i obrirà per primer cop amb el jazzman Ignasi Terraza, que improvisarà no amb l’habitual piano, sinó amb la majestuositat de l’orgue Freixas Vivó de Santa Maria de Capellades al costat del trompetista Matthew Simon. El festival programa tres grans concerts el 13 i 27 de maig i el 10 de juny per tal de descobrir totes les sonoritats de l’orgue.

Ignasi Terraza | Foto: Joan Cortès

L’any passat el festival va arrencar amb un concert a càrrec de la Coral Cantiga i el Gents Madrigaal Koor. Ara, aposten per obrir el ventall de les possibilitats que pot oferir l’orgue com a instrument. El concert inaugural amb Ignasi Terraza tindrà lloc el 13 de maig a les 18h. “L’orgue és un instrument molt complet, té molts recursos, però al mateix temps té certes característiques que són molt poc usuals en el context de jazz“, explica Ignasi Terraza.

Serà una curiositat afegida pel públic, que escoltarà dos músics improvisant sobre melodies de jazz i en un context instrumental gens habitual. Ignasi Terraza ja va actuar l’any 2013, fent jazz a l’orgue amb el trompetista Damon Brown de l’església parroquial del Vendrell, amb un bon reconeixement per part del públic. Cal tenir en compte que l’orgue configura una forma diferent de tocar: no té percussió i, en canvi, té notes llargues com a instrument de vent. És per això que conjuga molt bé amb la trompeta, que interpretarà Matthew Simon, professor de l’ESMUC i la Fundació Aula de Música de Barcelona.

En el segon concert, el 27 de maig, es podrà gaudir de nou de l’art d’un dels millors organistes del país, Juan de la Rubia. En aquesta ocasió, improvisant la banda sonora de la pel·lícula Faust del 1926, dirigida per F. W. Murnau. És una de les obres mestres del cinema mut i de l’expressionisme alemany, on els protagonisme el prenen els pactes amb el dimoni, genets de l’apocalipsi i una trama romàntica plena de dramatisme que s’inspira en la versió de Goethe i les antigues llegendes germàniques.

Si us pregunteu on està Bach i Händel en un festival d’orgue, no us preocupeu. La combinació d’orgue amb el cant coral vindrà el 10 de juny de la mà de la Coral Capella de Musica de la Tossa d’Igualada, dirigida per Frederic Prat i Josep Xaubet com a organista. El festival d’enguany també tindrà un sentit record per Montserrat Freixas Vivó, la donant de l’orgue a l’església de Santa Maria de Capellades que ha mort aquest any. En aquesta nova edició, el festival canvia les dates a la primavera per evitar els problemes a l’orgue a causa de la temperatura, ja que les baixes temperatures afecten l’estabilitat dels tubs de metall i les fustes de l’orgue.