Loretta Napoleoni, primera convidada al D.O. Europa

6.10.2015

A partir del 8 d’octubre el Born Centre Cultural acull el cicle D.O. Europa, conduït i comissariat per Mònica Terribas, en el qual s’intentarà abordar la següent qüestió: Per què cal parlar d’Europa i del seu futur? Per aquest motiu, han convidat quatre noms d’àmbit internacional com Loretta Napoleoni, Iannis Varufakis, Owen Jones i Judith Butler, per conversar sobre aspectes que ens han de servir per comprendre més bé la construcció social, econòmica, institucional i d’identitat compartida que és Europa.

Loretta Napoleoni, en una presentació

Loretta Napoleoni, en una presentació | Foto: lorettanapoleoni.com

La primera convidada és Loretta Napoleoni (Roma, 1945), doctora en teoria econòmica, periodista, escriptora i analisata política. És experta en finançament i noves formes de terrorisme i és coneguda internacionalment pels seus càlculs sobre les dimensions de l’anomenada economia del terror, cosa que l’ha portat a treballar com a assessora en diversos governs en matèria de contra terrorisme.

Napoleoni s’ha convertit en una veu referent en termes de terrorisme, i ha esdevingut una de les analistes més freqüents sobre aquesta qüestió, tant a la televisió (CNN, Sky, BBC) com a la premsa (El País, Le Monde, The Guardian). De fet, en un dels seus últims articles (en aquest cas, sobre Estat Islàmic) a El País, diu: “El Estado Islámico posee unas características que ningún otro gupo armado yihadista ha tenido jamás: pragmatismo y modernidad. El Califato sabe explotar los puntos débiles y los fuertes del enemigo. Una táctica napoleónica que, en 12 meses, le ha permitido extender sus fronteras, consolidar el territorio y convertirse en el icono indiscutible del movimiento yihadista mundial.”

La seva última obra publicada es titula El fènix islamista. L’Estat Islàmic i el redisseny del pròxim orient, en el qual analitza la creació d’Estat Islàmic i la seva ràpida extensió territorial i mediàtica a àmbit internacional, si bé ha dedicat moltes de les seves obres a aquesta qüestió. De fet, una àmplia formació i experiència en l’àmbit del terrorisme internacional la converteixen en una de les veus més autoritzades per parlar del present i futur d’un aspecte crucial que ha marcat alguns dels grans esdeveniments de l’agenda europea dels darrers temps.