Lorenzo Viotti, un director de premi

20.12.2013

El jove director francès Lorenzo Viotti guanyador del XI Concurs Internacional de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués. El nord-americà Vlad Vizireanu s’emporta el segon premi i el belga Michiel Delanghe el premi especial del jurat presidit pel Mestre Gennady Rozhdestvensky.

 

El jove director francès Lorenzo Viotti

 

El jove director de 23 anys Lorenzo Viotti ha estat seleccionat com a guanyador del XI Concurs Internacional de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués després de dirigir el concert final del certament que va tenir lloc ahir a la nit a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori. El director francès Viotti va erigir-se mereixedor del Primer Premi, que consisteix en un contracte per a una gira remunerada de tres anys amb les 23 orquestres col·laboradores del concurs (19 espanyoles i quatre de la resta d’Europa).

Nascut l’any 1990 a Lausana, va iniciar els estudis de percussió a  l’edat de deu anys. Un cop acabats els estudis de percussió, piano i cant a Lió, Lorenzo Viotti es va traslladar a Viena l’any 2009 per  aprofundir en l’especialitat de percussió. Un any més tard, el professor Georg Mark li va oferir l’oportunitat d’iniciar classes de direcció d’orquestra al Conservatori de Viena.  Des de principis de 2012, Lorenzo Viotti és el director principal de l’Akademische Symphonie Orchester de Viena. També ha dirigit la Filharmònica de Viena, la Jena Philharmonic Orchestra, l’Orquestra Filharmònica de Niça i la Schlosstheater Schoenbrunn. Recentment ha guanyat el primer premi al concurs de l’MDR de Leipzig, on debutarà el mes de març vinent. En l’actualitat continua els seus estudis de direcció a Weimar amb Nicolas Pasquet i regularment rep lliçons dels mestres Georges Prêtre i Bertrand de Billy.

El Segon Premi va ser pel director nord-americà Vlad Vizireanu. Alhora, el director belga Michiel Delanghe, que havia arribat a les semifinals al costat dels dos finalistes, va rebre un Premi Especial del Jurat per la seva bona trajectòria al llarg del certamen.

La final del Concurs, celebrada ahir al vespre a L’Auditori, va estar oberta al públic en un concert en què els dos finalistes van dirigir diverses obres orquestrals, entre les quals, el darrer acte de l’òpera Telémaco nell’isola di Calipso de Ferran Sor, amb la participació de la soprano Delia Agúndez, i la Simfonia núm. 2 en re major, op. 36 de L. v. Beethoven. La part més decisiva del programa va ser la direcció de l’obra L’absència del compositor Hèctor Parra, obra encarregada ex-profeso pel Concurs en col·laboració amb el Centro Nacional de Difusión Musical depenent del Ministerio de Cultura, rigorosament inèdita, i que no havia estat lliurada als concursants fins a la seva arribada al certamen.

Organitzat per l’Orquestra de Cadaqués, el concurs va néixer l’any 1992 amb la intenció de donar sortida a les moltes sol·licituds que les orquestres espanyoles rebien de joves directors que volen fer-se un lloc en el món professional. D’aquesta manera, el seu objectiu és descobrir i promocionar a joves directors, fent del concurs una plataforma de projecció professional. El concurs s’adreça a directors de tot el món menors de 35 anys. El prestigi del jurat, l’oferta d’una gira posterior de tres anys dirigint 23 orquestres, com també la trajectòria exitosa dels guanyadors de les anteriors edicions, fan d’aquest un dels concursos amb més convocatòria de tot el món. Prova d’aquesta importància és l’alt nombre de sol·licituds rebudes, que enguany ha estat de 292 directors dels quals només 123 van ser admesos. 55 candidats van ser acceptats directament al concurs i 14 provenien de la prova preliminar. D’aquests, 41 són de països europeus  ( 6 de l’estat espanyol), 9 candidats de països asiàtics, 9 dels Estats Units, 1 d’Oceania i 7 de Sud Amèrica. En total van participar 8 dones. Els guanyadors de las anteriors edicions, Andrew Gourlay, Michal Nesterowizc, Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko o l’actual director titular de l’OBC, Pablo González,  han desenvolupat tots ells una important carrera musical en el nostre país i a l’estranger.

Les orquestres col·laboradores d’aquesta edició són: BBC Philharmonic (Manchester), Bilbao Orkestra Sinfonikoa, Euskadiko Orkestra Sinfonikoa, Gävle Symfoniorkester, Joven Orquesta Nacional de España, Orquesta Ciudad de Granada, Orquesta Filarmónica de Gran Canaria, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orquesta Sinfónica de Extremadura, Orquesta Sinfónica de Galicia , Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias, Orquesta Sinfónica de la Radiotelevisión Española, Orquesta Sinfónica de Navarra, Orquestra de Cadaqués, Orquestra de València, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Simfònica del Vallès, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Real Filharmonía de Galicia, Royal Liverpool Philharmonic, Wiener Kammerorchester (Viena), Orquesta y Coro de la Comunidad de Madrid, Orquesta Sinfónica de de Tenerife.