L’Obrador d’Estiu de l’ara i l’aquí

26.06.2017

Del 6 al 15 de juliol s’inicia el que serà la dotzena edició de l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett. Durant deu dies, l’edifici de l’antiga Cooperativa Pau i Justícia (on tot just fa uns dies el teatre hi ha celebrat el seu primer aniversari) s’omplirà de cursos, tallers, lectures i activitats a tots els seus racons. A Núvol hem entrevistat alguns dels dramaturgs convidats a impartir seminaris, i també en farem un seguiment en forma de cròniques. Mirem-nos-ho amb detall.

El dramaturg Simon Stephens en una sessió de volei amb autors internacionals. © Nani Pujol

Teatre per a un temps d’emergència. Aquest és el títol del seminari avançat d’escriptura teatral que impartirà el dramaturg anglès Simon Stephens (enguany és la novè anys que visita l’Obrador) i és també el fil argumental de l’Obrador, ja que en la majoria dels seus cursos es parlarà de l’ara i l’aquí. Víctor Muñoz Calafell, responsable de formació de la Beckett, destaca el fet que aquest any l’Obrador durarà deu dies, i no pas cinc com ha sigut fins ara, i que una intenció futura sigui que s’acabi allargant durant tot el mes de juliol. Un total de nou cursos, impartits per dos dramaturgs o directors d’aquí i set d’internacionals, que es concreten en cinc seminaris de dramatúrgia, tres cursos d’interpretació i un d’iniciació a l’escriptura teatral .

El dramaturg escocès Anthony Neilson impartirà un curs titulat De la pàgina en blanc a la representació: a la recerca del vincle entre dramaturgs i intèrprets, un curs avançat d’escriptura dramàtica que acompanyarà els autors des de l’inici del procés fins al punt que les seves peces puguin ser representades. “Entretenir el públic no vol dir ser paternalista”, declarava Neilson en aquesta conversa amb Elisabeth Massana al Núvol, on l’autor comparteix que tot teatre és polític, essent aquesta una qualitat inherent a qualsevol tipus de representació artística.

El professor i teòric francès Jean-Pierre Ryngaert arribarà a l’Obrador amb el curs Conversa, diàleg, digressions i màquina de conversa: al voltant de la paraula. Es tractarà d’un taller on alumnes i professor examinaran i experimentaran amb allò que els lingüistes han anomenat “les regles de la conversa”. La teoria escènica es combinarà, mitjançant exercicis lúdics, amb l’escriptura teatral. Ryngaert és professor emèrit d’Estudis Teatrals a la Universitat de La Sorbona (París 3) i dirigeix la Universitat d’estiu del festival La Mousson d’été. “Quan vaig rebre la invitació de la Sala Beckett vaig respondre immediatament que sí amb moltes ganes i plaer, ja que considero que la Sala Beckett és un lloc important a Europa”, va declarar Ryngaert en aquesta entrevista amb Coralí Pagès.

Imatge del primer dia de l’Obrador d’Estiu 2016. © Nani Pujol

Victoria Szpunberg, autora d’Esthetic Paradise (2004), La màquina de parlar (2007), Boys don’t cry (2012) o L’onzena plaga (2015) serà l’encarregada d’impartir el curs d’iniciació a l’escriptura teatral titulat Quines són les veritables normes? (De la forma dramàtica a la forma oberta). El curs consistirà en un recorregut pels conceptes bàsics de la dramatúrgia acompanyat d’exercicis pràctics d’escriptura, posant un especial èmfasi en el diàleg. Una altra dramaturga, Yesim Öszoy, en aquest cas provinent de Turquia, aprofitarà la seva visita a Barcelona, on el Grec veurà l’estrena en català del seu text Històries d’Istanbul, a contrapeu (amb traducció de Carles Batlle i direcció de Joan Arqué) per impartir el curs De l’inconscient a la pàgina. Escriptora, directora i fundadora de GalataPerform, un espai de producció i actuació a Istanbul, el curs d’Öszoy versarà sobre la importància de l’incoscient dins del procés d’escriptura d’un text teatral. Mitjançant exercicis de meditació, conscienciació i actuació, els alumnes podran trobar les primeres idees per una obra i en començaran a redactar un primer esborrany. Coralí Pagès va entrevistar la dramaturga, en una conversa on Özsoy parla dels límits i l’autocensura que pateixen els autors a Turquia.

La dramaturga, actriu i directora Lola Blasco, guanyadora del Premio Nacional de Literatura Dramática 2016 del Ministeri de Cultura per Siglo mío, bestia mía, també visitarà l’Obrador d’Estiu. Ella impartirà un curs avançat d’escriptura dramàtica que porta el suggerent títol La faula política, on l’autora proposarà als seus alumnes convertir-se en els “Quixots” del nostre temps, enfrontant-se a la por, el terror i la ignorància que regnen en els nostres dies. El gènere de la faula reinterpretat des d’una òptica política és el camí triat per Blasco, que en aquesta entrevista amb Coralí Pagès parla de la fragilitat de la llibertat d’expressió en l’època de Twitter.

L’alemanya Sasha Marianna Salzmann, autora que viu entre Berlín i Istanbul, també serà al Poblenou amb el seu curs avançat d’escriptura Cada moment de la vida quotidiana és polític. Aquesta “amiga de la casa”, com reconeix Muñoz i Calafell, de la qual l’any passat se’n va estrenar el semimuntat Llengua materna Mameloschn, és una de les dramaturgues més interessants del panorama teatral alemany. “Què vull escriure, jo? Què vol aquest jo i qui és realment aquest jo en relació amb el conjunt de la societat?”. Aquestes són algunes de les preguntes que apareixeran al seu curs, on l’autora parlarà sobre estratègies, ofici i inspiració en la vida quotidiana. Oriol Puig Taulé va entrevistar Salzmann l’any passat, arran de la seva visita a la Sala Beckett (encara a Gràcia).

Qualsevol racó de la Sala Beckett és bo per escriure durant l’Obrador d’Estiu. © Nani Pujol

Pel que fa als cursos d’interpretació, l’oferta d’enguany consisteix en tres tallers impartits per actors i directors de renom. En primer lloc Ramon Fontserè serà l’encarregat del curs De l’actor al personatge. L’actual director d’Els Joglars (i un dels protagonistes de la sèrie Nit i dia) va entrar a l’històrica companyia el 1983 i ha protagonitzat algun dels seus espectacles més ben rebuts per públic i crítica: Ubú president (1995), La increïble històira del Dr. Floit & Mr. Pla (1997) o Daaalí (1999), on va crear tres interpretacions antològiques de tres patums de la identitat catalana com són Jordi Pujol, Josep Pla i Salvador Dalí. En el seu curs l’actor es centrarà en la creació de personatges, a través de mecanismes com l’observació directa, el joc, i el traspàs d’impulsos al cos de l’actor i l’actriu, utilitzant les possibilitats de la música. L’autor i director italià Marco Calvani, que va debutar amb el text Le mani forti (representada al Grec 2007 amb direcció de Marc Martínez) i que l’any passat va participar al projecte AdA (Autor dirigeix Autor) estarà al capdavant del curs Raça, gènere, sexe, històries, cossos, visions: el valor de la diversitat en la interpretació. El seu curs es centrarà en la relaxació i el despertar del cos (mitjançant la tècnica Alexander, el mètode Stanislavski-Strasberg, la meditació i la teràpia musical), i en el viatge dels sentiments cap a l’expressió vocal i parlada (mitjançant la improvisació de nous textos i el treballa amb textos ja existents). Finalment, l’actor, director i dramaturg uruguaià Gabriel Calderón (que la temporada vinent dirigirà el seu text Que rebentin els actors al TNC) també serà a l’Obrador d’Estiu, en el seu cas amb el curs La paraula com a plataforma d’acció. “No hem de començar el text amb un NO. Encara menys si és una invitació, una convocatòria. No. Però és molt temptador començar com NO s’ha de fer”. En aquest curs cada autor proposarà una plataforma d’actuació i un joc dinàmic en relació a l’escena, i es treballarà a partir de textos de Bernard Marie Koltès, Thomas Bernhard, Jean-Luc Lagarce i el propi autor. Els alumnes trebllaran a partir de mites i temàtiques com ara “L’autor com a primer actor / l’escriptor com a primer lector”, segons l’idea de Borges, o “La traducció com a escriptura dramàtica, segons Piglia.

Igualment, l’Obrador d’Estiu també és el lloc on anualment Simon Stephens imparteix un seminari avançat d’escriptura teatral, que enguany porta el títol Teatre per a un temps d’emergència. Deu dramaturgs d’arreu del món, que vénen a Barcelona recomanats i becats pels seus corresponents països d’origen, arribaran a Barcelona amb els seus textos ja escrits i treballaran amb Stephens al voltant de la idea d’emergència com a sinònim de claredat. Emergència com a quelcom urgent o catastròfic, però també com una cosa que emergeix o comença. Els autors participants enguany són: Emanuele Aldrovandi (Itàlia), Florencia Caballero (Uruguai), Emilie Génaédig (França), Asta Honkamaa (Finlàndia), Thomas Köck (Alemanya), Albert Pijuan (Catalunya), María Prado (Espanya), Somalia Seaton (Anglaterra), Yann Verburgh (França) i Hank Willenbrink (Estats Units). Els seus textos seran representats durant l’Obrador d’Estiu en forma de lectures dramatitzades, amb un repartiment d’actors catalans i direcció de Ferran Dordal i Lalueza.

El menjador de la Beckett acollirà l’Speakers’ Corner de l’Obrador d’Estiu. © Nani Pujol

A la Sala Beckett també es podrà veure la companyia P14, del teatre Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz de Berlín, que l’11 i 12 de juliol presentarà l’espectacle SLASH o les Apories de l’Avantguarda (El desenvolupament d’un Show). Aquest grup es pot considerar el cosí germà, colega i germen dels Malnascuts, el laboratori de teatre jove de la Sala Beckett, que durant aquests dies s’uniran en un taller impartit pel dramaturg i actor Jordi Oriol.

Finalment, el Menjador de la Sala Beckett serà l’espai on el dijous 13 i el divendres 14 tindrà lloc l’Speakers’ Corner, que amb el subtítol En veu alta s’escriu millor! Anima els autors i tothom que vulgui a provar els seus textos, mitjançant la seva lectura dramatitzada. Les peces han de tenir una durada màxima de deu minuts, l’idioma és lliure i no hi haurà traducció simultània.

Per a més informació sobre els cursos de l’Obrador d’Estiu podeu consultar el web de la Sala Beckett.