L’oasi del Senyor Linh arriba al Temporada Alta

4.12.2018

Quan topes amb una nova llengua, una nova cultura, identitats diferents i costums que no entens és difícil adaptar-se. Però més complicat és quan et trobes enmig d’un oasi de soledat i exili. Europa, el vell continent. El continent que, en ple segle XXI, s’ha trobat immersa en la gran crisi dels Refugiats. Ara, Lluís Homar ens endinsa en el vèrtex d’aquesta problemàtica europea i es posa a la pell d’un home emigrant. La néta del senyor Linh (La Magrana, 2011), novel·la de l’autor francès Philippe Claudel arriba en format escènic en el marc del Festival Temporada Alta els dies 6,7 i 8 de desembre i, seguidament, s’instal·la al Teatre Lliure de Montjuïc del 13 al 30 de desembre.

Lluís Homar a La néta del senyor Linh – Foto: Temporada Alta.

El director belga Guy Cassiers aterra a Catalunya per estrenar La néta del senyor Linh, una obra de Philippe Claudel sobre la problemàtica dels refugiats a Europa. S’ha interpretat en flamenc, anglès i francès i ara, per primera vegada, en català. Explica Cassiers que “la funció s’ha representat en quatre llengües europees. Dues llengües majoritàries i dues minoritàries, però aquestes ultimes, no menys importants.”  Per tant,  en cada nou muntatge estrenat a ciutats europees, el diàleg s’adapta a la llengua i la cultura de l’actor i s’expressa en una perspectiva diferent segons les sensibilitats polítiques dels països. D’aquesta manera, es creen diversos relats europeus. Cassiers afegeix que “cada vegada que torno a muntar l’espectacle, ho faig amb un nou actor del país coproductor.”

L’actor Lluís Homar és l’encarregat d’interpretar el senyor Linh, un refugiat asiàtic que arriba a Europa amb la seva néta petita. Alhora, es posa a la pell de dos personatges més: el senyor Bark i el narrador. Linh no parla l’idioma del senyor Bark. És per això que en la funció el narrador juga un paper essencial. Homar, doncs, porta a escena un relat de solitud i desig per expressar-se amb els altres. I, ho fa a través de l’amistat, de la imaginació i de la captació positiva d’aquesta situació dramàtica. Homar, sent com és un home blanc i europeu, adopta la mirada d’home oriental i refugiat.

Segons Cassiers “el senyor Linh mai se sent víctima, mai es queixa. Tot i que el món gira en contra seva, ell no es deixa vèncer mai. Linh té un únic motor, la seva néta i això el permetrà continuar.”. En resum, el senyor Linh i la nena sobreviuen a la tragèdia perquè xoquen amb un continent acollidor i obert.

Aquesta faula sobre l’exili es podrà veure els propers dies 6, 7, i 8 de desembre al Teatre El Canal de Salt dins la programació del Temporada Alta i del 13 al 30 de desembre al Teatre Lliure de Montjuïc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Vaig anar a l’estrena al Lliure i el Lluís Homar va estar magnífic, però la posada en escena no sempre s’entén i el text de Claudel és una mica “buenista” i evident, ple de símbols i referències a les dues guerres de Vietnam (la francesa i l’americana). Recomanable, però sense entusiasme.