‘Lo speziale’: Goldoni, Haydn i un Cinquecento

18.01.2018

Fruit de la col·laboració entre l’OBC i el TNC aquest dijous s’ha estrenat Lo speziale, l’òpera bufa amb llibret de Carlo Goldoni que Joseph Haydn va compondre per inaugurar el palau Esterházy l’any 1768. Tres úniques funcions que ompliran la Sala Gran del TNC de sàtira goldoniana dirigida per Eva Buchmann, acompanyada a toc de batuta pel director convidat de l’OBC, Jan Willem De Vriend.

L’òpera bufa ‘Lo speziale’ es podrà veure en tres úniques funcions al TNC

Un Fiat 500, un quartet amorós i l’orquestra simfònica de Barcelona dalt de l’escenari. Una combinació que esdevé explosiva si hi afegim la vivacitat dels personatges de Goldoni i l’harmonia d’una òpera de Haydn, a qui anomenen ‘el pare de la simfonia’ i és conegut per inventar la sonata A-B-A; però les seves òperes –que ell mateix destacava per sobre de tota la seva obra– resten en l’oblit, desconegudes a ulls del gran públic. Per capgirar les tornes, De Vriend ha volgut portar aquesta producció holandesa a l’escenari del TNC, “ideal per a peces com aquestes, perquè no és massa gran ni massa petit”, i ho fa amb la complicitat de la seva col·laboradora habitual, Buchmann, que ha construït un univers escènic que defuig la caricaturització de les màscares i arquetips de la commedia dell’arte i ofereix uns personatges “humans, de carn i ossos”.

Un joc d’embolics amorosos i falses aparences del qual en surt victoriosa la cobejada Grilletta, interpretada per la soprano Marina Zyatkova, que s’aprofita de la vida que li ofereix un vell apotecari, interpretat pel baix Piotr Micinski, per viure la seva passió al costat de Mengone, el seu auxiliar farmacèutic interpretat pel tenor Alvaro Zambrano. El quart personatge en discòrdia és el jove ric i atractiu Volpino, interpretat per la mezzosoprano Virpi Räisänen que compagina el cant líric amb el seu virtuós violí. A aquest entramat de personatges hi hem d’afegir el Cinquecento on transcorre tota l’acció, icona de la indústria italiana dels anys cinquanta i que s’allunya de la Venècia goldoniana per situar-nos en la transitorietat d’un viatge de carretera. “Com totes les comèdies, Lo speziale té molts canvis, mentides, revenges, etc… i és més divertit si tot això passa en un cotxe, en el cotxe més petit de tots […] i Itàlia és un Fiat Cinquecento!”, explica Buchmann.

 

Virpi Räisänen i Marina Zyatkova interpreten a Volpino i a Grilleta

La partitura que ha servit de base per aquest “renaixement” o “moment de felicitat” que per De Vriend és Lo speziale, és el llibret italià, més fidel al llenguatge metafòric i sarcàstic de Goldoni i que, en el tercer acte –cremat en part en l’original alemany–, s’hi ha afegit una transició parlada que permet superar els buits musicals i completar amb paraules allò que manca a l’harmonia. I com que l’obra està dirigida des d’una fusió completa entre música i escena, el diàleg entre intèrprets i músics s’articula de manera natural, allunyant-se de la rigidesa que sovint impera a l’òpera. De fet, com explica De Vriend, l’OBC toca com si fos dues orquestres alhora, a moments acompanyant el to satíric de Grilletta i en d’altres buscant un to “més efectista i bonic”, emmarant-se dels matisos emocionals dels protagonistes i formant part d’escena.

Així doncs, Lo Speziale no només uneix Goldoni i Haydn, teatre i òpera, sinó que constata la voluntat del TNC de “recuperar una part essencial del patrimoni operístic del S.XVIII i S.XIX”, tal com explica el seu director Xavier Albertí. Un compromís amb la tradició i la creació operística contemporània que ara comparteix amb l’Auditori, en una relació de veïnatge artístic que va començar amb la commemoració del centenari d’Espriu i que esperem que doni molts més fruits.