Llum BCN il·lumina la monumentalitat industrial del Poblenou

Aquest cap de setmana torna Llum BCN, el festival d'hivern dedicat a les noves tecnologies de la llum.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Aquest cap de setmana torna Llum BCN, el festival d’hivern dedicat a les noves tecnologies de la llum. Enguany, el festival s’ha redimensionat i traslladat al barri del Poblenou amb gairebé una cinquantena de muntatges lumínics que ens redescobriran la monumentalitat industrial d’un barri en plena transformació.

Amb un pressupost d’un milió d’euros, el BCN Llum duplica enguany el nombre d’instal·lacions i espectacles respecte a l’any anterior i ha convidat artistes de prestigi d’aquí i de fora, tot mantenint l’ADN del festival, que consisteix a donar als alumnes de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona l’oportunitat de realitzar un projecte artístic sobre el terreny. “El render es transforma en una realitat”, ens diu Raffaela Perrone de l’Instituto Europeo di design (IED). “Els alumnes poden tractar la llum com un material a treballar, que s’ha de projectar amb les eines que els ofereix el disseny sobre un espai arquitectònic, un escenari que es transforma gràcies a la llum”, diu Perrone, que valora el fet que el Poblenou, en no ser un espai històric tan connotat, dóna als alumnes una llibertat per operar sobre l’espai urbà.

El festival abandona la zona de comfort de Ciutat Vella i aposta per un canvi d’escala i una nova escenografia, que segons les directores del festival, Marta Almirall i Maria Güell, “ens reserva racons amagats i sorprenents. Des que vam començar a planificar el festival al Pobenou, hi hem vist caure i aixecar-se nous edificis”, diuen d’aquest barri mutant que s’està gentrificant per una banda i convertint en el nou districte tecnològic de la ciutat per l’altra.

Les intervencions que veurem enguany es reparteixen en quatre modalitats. En primer lloc podrem veure instal·lacions i espectacles, alguns interiors com els que es podran veure al Disseny HUB, i d’altres a l’aire lliure. En segon lloc, podrem assistir a espais trasformats, on descobrirem racons i passatges del Poblenou sota una nova llum. També ens trobarem amb moltes mitgeres il·luminades, un projecte inspirat i realitzat per Antoni Arola, artista que té l’estudi al Pobenou i amb qui vam poder parlar aquíLes mitgeres són característiques d’un barri en plena transformació, ja que moltes parets han quedat al descobert a causa de la descompensació arquitectònica. Arola s’ha concentrat en mitgeres en la zona del carrer Pujades. “Aquella llum ataronjada de les mitgeres es manté fins a les dues de la matinada”, explica Glòria Morera de Poblenou Urban District, una associació que ha expressat el desig que algunes intervencions lumíniques deixin de ser efímeres per convertir-se en permanents. Finalment, hi ha l’espai familiar, on s’hi presentaran les projeccions immersives de la quebequesa Monique Savoie, l’artista convidada d’enguany. Us parlem amb més detall de Savoie en aquest article de Lucía Ramírez.

Una de les instal·lacions més espectaculars serà sens dubte Hack the Light Up, que il·luminarà la Torre de les Glòries i que anirà a càrrec de Giulia Motteran i l’empresa Protopíxel, que ha creat una eina que garanteix el control intel·ligent i expressiu de la il·luminació. Quatre projectes de Llum Bcn Poblenou s’han servit de la tecnologia de Protopíxel per portar a terme les seves intervencions. Sebastián Mealla, manager de Protopíxel, explica que els quatre fundadors d’aquesta empresa va sortir de la UPF i van emprendre el seu projecte al mateix Poblenou. “Llum Bcn posa en contacte les escoles, la comunitat creativa i l’administració i crea així un cercle virtuós que ens permet interactuar amb els ciutadans en l’espai urbà”, diu Mealla. Santi Vilanova,tutor de l’escola EINA, corrobora aquesta visió. Artista visual sortit de l’Hangar, Vilanova explica que BCNLLum s’ha convertit en una plataforma de llançament que li ha permès accedir a altres festivals i obtenir nous encàrrecs. Tot plegat l’ha portat a professionalitzar-se en un sector molt incipient però clarament emergent, dins el qual els artistes consagrats són encara molt joves, ja que ronden una mitjana de 40 anys.

Llum BCN ens proposa d’iniciar el recorregut al Museu del Disseny, a la Plaça de les Glòries, i anar baixant en direcció al mar, en un itinerari de quatre quilòmetres i que comprèn quatre hectàrees i tres parades de metro (Glòries, Llacuna i Poblenou). L’organització s’ha coordinat amb els espais de restauració de la zona per assegurar-se que els visitants trobin punts d’intendència per poder menjar, beure o escalfar-se.

Podeu consultar tota la programació al web de Llum Bcn Poblenou.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació