Llull era un “loser”?

Tal com us vam avançar en un altre article, al Born CC ha començat un cicle de conferències titulat “Els moments estel·lars de la lluita cap a la llibertat” coordinat per Enric Vila. Els primers convidats van ser l’escriptora Patrícia Gabancho i el polític David Fernández i el seu debat es va centrar en la figura de Ramon Llull.

Tatiana Pagà

Tatiana Pagà

Graduada en llengües aplicades. Postgrau en Ideació i Narrativa Audiovisual. Actualment treballo a Núvol, digital de cultura, secció Pantalles.

Tal com us vam avançar a Núvol, el Born CC organitza un cicle de conferències titulat “Els moments estel·lars de la lluita cap a la llibertat” coordinat per Enric Vila. Els primers convidats van ser l’escriptora Patrícia Gabancho i el polític David Fernández i el seu debat es va centrar en la figura de Ramon Llull.

Enric Vila, Patricia Gabancho i David Fernández | Foto: Tatiana Pagà

Gabancho va fer primer un recorregut per la biografia de Llull amb anècdotes centrades en el concepte de la llibertat i després Fernández va fer un discurs centrat en l’actualitat per fer contrapès amb els fets històrics.

Segons Gabancho, Llull va ser el que ara en diem un “loser”, perquè no va aconseguir cap dels propòsits que es va marcar, ni ell ni Déu. L’escriptora va defensar que es pot aprendre molt de la figura de Llull com a personatge de la història de Catalunya. Llull va intentar encaixar millor en un món on regnava l’ortodòxia. La seva manca de formació acadèmica li va impedir arribar a consolidar-se com una figura dins del pensament heterodox. A Mallorca, Llull es va enamorar de la doctrina dels franciscans i va acabar convertint-se a la fe cristiana. Per confirmar la seva fe va decidir fer el Camí de Sant Jaume. “Llull devia tornar amb una empanada més gran de la que tenia quan va marxar”, va afirmar Gabancho. Aquest va ser el viatge que va canviar la vida de Llull. Als seus llibres afirma haver presenciat aparicions de Déu que li encomanaven una missió. Aquestes ordres es van convertir en l’obsessió de Llull i totes les seves forces es van centrar en intentar complir amb els objectius del diví.

La vida d’aquest personatge va estar molt marcada per l’acció, ell mai mai va parar quiet intentant convèncer els infidels de convertir-se o les autoritats de fer una creuada. “La realitat és que a Llull no l’estimava ningú, era un home solitari que no es preocupava d’actuar bé, sinó de fer el que li dictava Déu. Llull va ser un pensador original perquè pensava sol, però la seva batalla va ser contrària a la llibertat, ell i Catalunya estaven intentant encaixar al món.”, va explicar Gabancho.

“Al temps de Llull el poder es debatia entre l’espasa i l’església; avui en dia es debat entre la democràcia i l’economia. I pel que fa als “losers”, d’aquests la història n’està farcida”, va respondre Fernández. Actualment som víctimes de l’ortodòxia dels mercats, la religió ja no té tanta credibilitat, però l’economia és el nou credo. “De llibertat n’hi ha o no n’hi ha, però s’ha de ser conseqüent amb els propis actes”, va dir el cap de la CUP. Segons Fernández, el planeta és cada dia més injust, però almenys la cultura pot ser una via molt útil per protegir-nos i construir els nostres espais de llibertat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació