Lluïsa Cunillé publica ‘Dinamarca’ a la Biblioteca del Núvol

1.03.2017

El teatre també serà present a la col·lecció d’e-books del Núvol amb Dinamarca, una obra inèdita (i no estrenada) de Lluïsa Cunillé. Una mare i un fill protagonitzen un text que parteix del Hamlet de Shakespeare per retratar les relacions dels dos personatges amb el seu propi passat. La dramaturga badalonina és la primera a entrar a la nostra biblioteca.

La dramaturga Lluïsa Cunillé

Un sol espai, una mare i un fill. El fantasma del pare mort no apareix a Dinamarca en forma d’espectre, sinó transfigurat en una carta enviada per l’oncle, el seu suposat assassí. Lluïsa Cunillé, autora prolífica (té molta més obra que la que ha estrenat) retorna amb aquest text a la simplicitat de les seves primeres peces. Aquesta és una obra petita, gairebé íntima, on l’espai domèstic representa l’Elsinore particular d’una mare i un fill que han envellit junts, després d’uns fets que van succeir força temps enrere. El fill, que ja es troba a la cinquantena, sembla ancorat en el passat, i porta una vida desvagada on el fet destacable del dia és que uns nois l’han convidat a jugar a futbol al parc. Es defineix com a actor, tot i que no ha fet mai teatre, i la seva mare li retreu que encara no s’ha decantat per cap ofici, després de provar-ne molts. La indefinició del fill és, però, més de caràcter vital que estrictament professional: “Mai no he volgut ser res en concret, ni un home ni una dona, ni alt ni baix, ni ric ni pobre, ni jove ni vell, ni intel.ligent ni estúpid. Per a qui no vol ser res, cap ofici no li està mai bé”.

L’arribada d’una carta de l’oncle, des de l’asil on resideix a l’actualitat, és el ressort que impulsa la mare a abandonar el seu pis (on porta força temps reclosa, imaginem) i arreglar-se per tal d’anar-li a fer una visita. La mare havia sigut professora particular de piano (recordem la professora de francès de Barcelona, mapa d’ombres), però ara sembla només interessada a mirar pel·lícules al seu televisor (quan no fan notícies o esports).

Amb aquest text de Lluïsa Cunillé la Biblioteca del Núvol aposta pel teatre com a gènere literari, amb una iniciativa que esperem que tingui continuïtat en un futur immediat. El planter de dramaturgs contemporanis de casa nostra és, no cal dir-ho, abundant i variat. Seguirem informant des del Núvol.