Lluís Soler torna a encarnar el comte Arnau

3.08.2017

Un faristol, un llibre i un servidor. Amb tan sols aquests tres elements Lluís Soler torna a portar a escena, després que s’hagués estrenat el 2005 en el Festival Grec d’aquell any, el Comte Arnau un altre cop, sota la direcció d’Antoni Calvo. Serà aquest diumenge a les 21.30h al mateix amfiteatre del Grec, en el marc del Festival Mas i Mas.

Lluís Soler interpreta el ‘Comte Arnau’ | Foto: Teatre Barcelona

A partir de la figura del comte Arnau la literatura catalana ha elaborat una enorme quantitat d’obres relacionades amb la història i el misteri que envolta aquest personatge llegendari: des de Joan Maragall, Àngel Guimerà, Josep Maria de Sagarra, Jacint Verdaguer fins a Joan Brossa o Joan Oliver, per citar-ne alguns, però també Eduard Toldrà o Enric Morera li havien dedicat composicions musicals. El comte Arnau era un noble ric que, després d’haver comès diversos pecats, com tenir relacions extramatrimonials amb una abadessa o no pagar el que havia promès, va ser castigat a cavalcar durant tota l’eternitat com una ànima en pena sobre un cavall negre, al qual sortien flames per la boca i els ulls.

Precisament és del poema que en va fer Josep Maria de Sagarra que Lluís Soler va adaptar, vora el 2000, la història del comte Arnau per portar-la al públic del Grec. Sagarra crea addicció, confessa l’actor: “El vers de Sagarra té la culpa de tot: és molt directe, corre com una seda i és a partir d’aquí d’on surten les ganes de portar a l’escenari el comte Arnau”. “Fent teatre, he portat sempre Sagarra a sobre, i el dia que vaig descobrir el Comte Arnau em va semblar que podia ser possible fer-ne una adaptació reduint els 10.000 versos el poema de Sagarra a 1.500”, continua explicant Lluís Soler. Un Comte Arnau que dura aproximadament una hora.

L’adaptació feta per Lluís Soler segueix el fil argumental del poema però se centra en els tres personatges més importants, el comte Arnau, la seva muller i Adelais, abadessa de Sant Joan de les Abadesses: “Busco explicar la relació entre aquests tres personatges, i per això prescindeixo de la resta d’històries que conta Sagarra en el poema. Al Comte Arnau de Sagarra s’hi aboquen moltes històries”, ressalta.

Així, amb un únic faristol i un gran llibre, Lluís Soler s’encara al públic com un rapsode: “No llegeixo, sinó que jugo amb els recursos de la lectura i dic els versos de memòria, cosa que em dona més llibertat per poder-me moure per l’escenari”. I, a més a més, intenta dotar cada personatge d’un registre diferent: “Procuro que cada personatge tingui una veu característica o que el fet de sentir aquells versos evoqui al públic un petit dibuix del personatge”, afegeix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris