Lluís Soler interpreta “Canigó” avui al canal 33

27.12.2012

El gran poema èpic de Jacint Verdaguer serà interpretat avui divendres per l’actor Lluís Soler, a partir de les onze de la nit al canal 33, en una versió exclusiva per a televisió, rodada en una masia del Montseny.

 

Lluís Soler interpretarà demà "Canigó" en una versió rodada exclusivament per a televisió en una masia del Montseny.

Aquesta versió televisiva es basa en la selecció del miler dels prop dels 4.400 versos del poema original, que va ser la base de l’espectacle teatral muntat per Lluís Soler i Antonio Calvo, amb música d’Eduard Iniesta i que es va estrenar l’any passat al Teatre Nacional de Catalunya.

 

Lluís Soler.

“Canigó” va ser publicat per Verdaguer el 1885 i situa l’acció al segle XI. Gentil, fill de Tallaferro, poc després de ser armat cavaller pel seu oncle Guifré, comte de Cerdanya, és seduït per les fades que viuen als Pirineus. Abandona les seves obligacions militars i s’uneix sentimentalment a Flordeneu, la reina de les fades. Flordeneu, però, enganya Gentil estrafent la figura de Griselda, la pastora de qui Gentil estava enamorat. L’ascens de Gentil al Canigó permetrà fer un dels millors retrats literaris de la Catalunya vella a vol d’ocell.

L’obra és una història d’amor, de passió, de guerres en un marc històric de la Catalunya de tombants del primer mil·lenni. És l’obra més important del llegat de mossèn Cinto Verdaguer, l’autor considerat el Shakesperare, el Goethe, el Dante de la literatura catalana. Verdaguer va recollir una llengua empobrida, devaluada, sense afany literari, i amb la seva passió la va aixecar, treballar i la va llegar en el català que hem heretat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 Comentaris
  1. M’agradaria saber si hi ha alguna manera de descarregar el programa on Lluís Soler recita Canigó o bé si es pot accedir al video en algun lloc web.

    Gr’acies per tot

    Josep