Lluís Homar es confessa

27.03.2017

Ara Llibres acaba de publicar Ara comença tot, de Lluís Homar. Un llibre que l’actor ha escrit a quatre mans juntament amb el guionista Jordi Portals. Oriol Puig Taulé ha conversat amb Homar sobre aquest llibre i sobre la seva trajectòria vital i professional. L’entrevista en profunditat sortirà publicada al primer número de la revista en paper de Núvol.

Lluís Homar en una imatge de ‘Quartet’, muntatge del 1993. Ros Ribas | CDMAE.

Ara comença tot és un títol que s’entén quan un ha llegit el llibre, i és llavors quan acaba prenent tot el sentit que en un primer moment ens havia passat per alt. La promoció realitzada per l’editorial ens descriu aquest volum com un exercici molt valent de sinceritat, afegint que “Homar parla obertament de la seva carrera i de la seva vida”. Però que els cercadors de xafarderies retornin als seus caus: l’actor explica les vicissituds professionals que han marcat la seva trajectòria, sí, però sempre de forma elegant i educada. El llibre és un gran exercici de sinceritat i humilitat per part d’Homar, que se’ns presenta com un home que, després de moltes inseguretats i crisis diverses, ha aconseguit estar en pau amb ell mateix. I això ho ha fet mitjançant una formació continuada, un aprenentatge constant que actualment encara dura. Després de la lectura d’Ara comença tot és admirable comprovar com Homar és un intèrpret que no ha parat de formar-se durant tota la seva vida: per qui pogués pensar que entrar i participar a la formació del Teatre Lliure amb només 19 anys ja li hagués aplanat el camí, Homar explica amb detall els cursos d’interpretació, veu, dicció, i les múltiples teràpies que l’han convertit en l’actor que és ara.

Des dels Lluïsos d’Horta fins al TNC, des de la seva etapa de formació a Nova York a treballar amb noms com Fabià Puigserver, Lluís Pasqual o Pedro Almodóvar, Lluís Homar explica cada capítol de la seva vida amb la mateixa humilitat i franquesa. I reconeix, de forma sincera i compromesa, els seus errors i les plantofades més cruels que li plantat la vida. I entenem perquè ara es troba en un dels moments més dolços de la seva carrera. L’actor explica de meravella perquè Terra baixa és el muntatge que més l’ha marcat, i de quina manera l’ha fet crear una nova família, un nou grup de gent sense els quals ja no pot entendre el fet teatral, com són Xavier Albertí, Pau Miró, Lluc Castells o Oscar Valsecchi. I quan Homar enumera alguns dels projectes que estan tramant amb aquesta seva nova família per a un futur proper, hom no pot tenir més ganes de veure materialitzats tots aquests espectacles.

Lluís Homar en una imatge promocional del llibre ‘Ara comença tot’. © Xavier Torres-Bacchetta

Podreu llegir la conversa entre Oriol Puig Taulé i Lluís Homar a la revista en paper de Núvol. Properament a tots els quioscos.