Lluèrnia torna a Olot

3.11.2014

Dissabte vinent, el 8 de novembre, se celebra a Olot la tercera edició del festival de la llum i el foc, Lluèrnia. Tal com diu la mateixa organització, es tracta d’un festival intensiu: sis hores al voltant de la llum i el foc. Núvol hi serà per explicar-vos-ho.

Lluèrnia 2

Lluèrnia és molt més que un festival, ja que vol convertir-se en una celebració que ens recordi la vinculació al nostre entorn i, concretament, “al foc dels volcans que ha generat els nostres paisatges i a la llum que la tardor magnifica especialment les ombres, els colors i les transparències dels nostres boscos”, continua l’organització. A diferència de l’any passat, els projectes del festival, que aquest any compta amb un modest pressupost gràcies a l’Ajuntament d’Olot, “s’ajusten a unes despeses mínimes de materials que assumeix el festival”, ens diu Pep Fargas, director artístic del festival.

Però, a més, Lluèrnia vol ser una festa participativa perquè, com ja va fer l’any passat, fa una crida a tots els garrotxins i garrotxines que hi vulguin participar i dedicar unes hores al festival a apuntar-s’hi com a voluntaris. L’any passat es van aconseguir acreditar trenta voluntaris; aquest any es vol duplicar el número. I com s’hi pot participar? De moltes maneres: ja sigui engalanant els carrers, ja sigui decorant els aparadors dels comerços, ja sigui virtualment, a través dels canals de participació social (Facebook, Twitter, Flickr, Instagram).

Pel que fa a les activitats programades, Lluèrnia recull enguany unes seixanta produccions —vuit de les quals són de producció pròpia: L’hort de la llum, dissenyat per Maria Güell, Contes a la vora el foc, de Joan Martí i Anna Rodríguez, o el Camp de Fanals, amb la participació de totes les escoles de primària, entre altres—, dividides en tres tipus d’intervenció: segons si són produccions pròpies, projectes preferents o de convocatòria oberta. Pel que fa als projectes preferents, “aquest any hem considerat projectes preferents els dels alumnes de les escoles i centres universitaris d’art i disseny”: hi participa l’ESAD d’Olot amb quatre grups d’alumnes, Eina, Centre Universitari; Art de Barcelona, en canvi, presenta dues intervencions, l’EMAD de Terrassa reinventa el cel a l’interior de Sant Esteve i els tres INS de la ciutat proposen quatre intervencions, entre les quals hi ha un màpping interactiu programat amb Scratch; per la seva banda, l’Escola Municipal d’Expressió presentarà un treball a partir de les ombres, transparències i textures del paper artesà, entre altres.

Festival Lluèrnia a Olot © Eloïna Millán

Festival Lluèrnia a Olot © Eloïna Millán

Finalment, la convocatòria oberta engloba projectes de procedència diversa, així com alguns ja presentats l’any passat. “Hi ha autors que repeteixen la seva presència a Lluèrnia, com l’empordanès Bruno Pérez”, explica Fargas. També hi seran l’equip d’arquitectes que l’any passat es van fer mereixedors d’un FAD, amb la làmpada que presidia la Plaça Major, així com Eduard Callís i Guillem Moliner, juntament amb Xavier Monteys. “Altres artistes i estudis de reconegut prestigi com Quim Domene, Eudald Alabau, Aleix Gorgorió, Ilallum, Xavier Ruscalleda, Elies Miralpeix, InteriorsA2estudi, debuten a Lluèrnia”, explica el director artístic del festival.

Segons Pep Fargas, “Lluèrnia, en només tres anys, s’ha consolidat com un esdeveniment de tardor a Olot, des de l’organització ens agradaria que es convertís en una festa participativa que ens recordés la nostra vinculació al foc, als volcans i a les llums dels nostres paisatges”.

 

Etiquetes: