Llibres lliures podria tancar les portes

31.12.2014

L’Associació Llibres Lliures de Catalunya, que promou l’accés lliure a la cultura,  cessarà la seva activitat cultural i tancarà les portes de la llibreria del carrer Cantàbria, 72 si, d’aquí a l’última setmana del mes de gener, no assoleix el finançament econòmic necessari per tal de garantir la seva viabilitat.

IMG_158880276768750

© Associació Llibres Lliures

L’Associació Llibres Lliures treballa, des de fa un any i mig,  amb l’objectiu de posar la cultura a l’abast de tothom amb independència del seu poder adquisitiu, una filosofia que ha pres forma a través de dues línies d’actuació. D’una banda, la llibreria situada al districte de Sant Martí, l’única de Barcelona i de Catalunya de la qual qualsevol persona pot endur-se els llibres que siguin del seu interès sense pagar-ne cap preu prèviament establert, sinó la quantitat que voluntàriament vulgui aportar. I de l’altra, el ventall d’activitats que organitza o en les que col·labora, com ara cursos, xerrades, clubs de lectura, presentacions de llibres, contacontes, espectacles infantils, participacions en fires i donacions de llibres a escoles i entitats.

Tot i ser una entitat cultural sense ànim de lucre formada per voluntaris, Llibres Lliures passa per un moment de gran dificultat econòmica que n’amenaça la continuïtat. Les tres úniques vies de finançament de l’entitat –les donacions que deixen a la llibreria les persones que s’enduen llibres, els preus mínims per participar en algunes de les activitats i les aportacions dels socis, que abonen una quota anual de 15 euros- són insuficients per fer front a les despeses ineludibles: lloguer i manteniment del local, serveis bàsics i impostos. Per aquest motiu han pres la decisió d’establir el termini aproximat d’un mes per intentar capgirar l’actual tendència deficitària que amenaça la supervivència de l’entitat.

IMG_158966325537601

© Associació Llibres Lliures

Llibres Lliures, expliquen, podria ser viable si hi hagués més socis o entrés finançament extern en forma de mecenatge o patrocini. “Demanem la col·laboració de totes aquelles persones, empreses o institucions que ens vulguin ajudar a continuar posant la cultura a l’abast de tothom” diuen des de l’Associació. L’entitat s’ha negat sempre a sol·licitar cap ajut a les entitats financeres ja que “són les mateixes que enriqueixen banquers sense escrúpols i ofeguen persones i famílies que només lluiten per tenir una vida digna”, diuen. I afegeixen que pel que fa a les subvencions públiques, “les intencions del regidor del Districte de Sant Martí d’ajudar l’associació per la tasca social que du a terme no han passat mai de ser bones paraules”.

Podeu ajudar a fer la cultura una mica menys exclusiva entrant al web de l’Associació Llibres Lliures.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. He anat diverses vegades a la botiga i es una experiencia molt interessant. La idea que si la cutur no s democcratica –que no ho es–, si ms no ho sigui el seu acces. Els llibres son molt cars i mot son mereixedor de subvencions. Pero la logica capitalista el marca una vida curta. Les llibreries de segona ma fan la seva feina –i els que anem justos de diners be que ho agraim. Pero aqui lexperiencia vol anar m enlla. Des del sofa de l’entrada fin –i sobretot– la gratuitat dels llibres. A me organitzen actes i cursets (el segueixo menys). Pero jo no m’he trobat a cap establiment on hagi pogut aconseguir “El programa minimista” de Chomsky (en catala), la “Trilogia de Nova York” del P. Auster i una biografia de Buda de Deepak Chopra alhora.
    I un darrer detall: es l’unic establiment d’aquest estil al PPCC. Sembla que a Madrid hi una cosa semblant pero al nostre pais, no. Si en aixo (tambe) ens passen la ma per la cra ja podem plegar.
    El lloc, per cert, es molt dolent: enmig de la Verneda de Barcelona. Segurament i el local estigues a la cantonada de Diputacio i Balmes no tindrien aquests problemes. Pero en metro esta a 20 minuts de Balmes-Diputacio (i en bici s’hi arrib en un quart). En fi, molt recomanable. (Perdoneu els accents).

  2. Llibres lliures, està bé. És a dir gratuïts. Fantàstic. I per què no macarrons gratuïts? O posats a fer, llagostins. O sabates, jerseis i abrics. I per què no viatges? M’encantaria passar uns quants dies a Londires sense pagar. No hi tinc dret?

    • coneixes la filosofía de l’associació? t’has apropat per preguntar en què consisteix aquesta idea de la cultura lliure i a l’abast de tothom? saps quin tipus de llibres hi ha i com es comparteixen?? no comparis macarrons amb llibres i molt menys amb viatges perquè no té res a veure