Llibreries i estratègia digital

17.10.2012

Avui s’ha celebrat a la llibreria Documenta un diàleg al voltant de la revolució digital en el sector del llibre. Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters, ha conversat amb l’autora d’aquest article, Teresa Iribarren, directora acadèmica del Postgrau Llibre i lectura en la societat de la informació UOC-Grup 62. Encara sou a temps de matricular-vos-hi.

 

 

Foto de Jordi F.

 

Internet i l’imparable procés de digitalització està produint canvis profunds en el món del llibre, l’objecte cultural que des de fa segles és el principal dipositari del coneixement. De resultes de la migració massiva cap a la immaterialitat digital, les llibreries també viuen moments decisius, plens d’estimulants reptes però també d’incerteses. En el context de la mutació extraordinària que està vivint la indústria dels continguts, és molt important compartir experiències, generar idees, gestionar bé la informació i col·laborar en xarxa. Això és el que fem el gremi de llibreters i la Universitat Oberta de Catalunya: treballar de manera conjunta i creativa a l’entorn del llibre.

La llibreria, aquest bé del nostre patrimoni cultural i del paisatge dels nostres pobles i ciutats, un dels actius de la nostra dimensió intel·lectual, social i afectiva, s’està repensant. Com a molts altres models de negoci, li cal adaptar-se a l’adveniment de la digitalització. Des de la UOC seguim de prop tot aquest canvi: entenem que en la reflexió a l’entorn tant de la lletra impresa com de la digital convé conèixer-ne a fons un dels seus principals actors, el llibreter: és ell qui, al capdavall, té el contacte més directe amb el lector i qui, sovint, es converteix en prescriptor de referència més personal.

A fi de conèixer de primera mà l’arquitectura que s’està dissenyant des de l’àmbit de les llibreries, i poder col·laborar-hi de manera proactiva, hem pensat mantenir una conversa pública, a la qual esteu convidats: serà en el marc de la llibreria Documenta, que ens brinda el seu espai per poder fer-la petar entre tots plegats a l’entorn del futur de les llibreries.

 

Teresa Iribarren i Marià Marín conversaran sobre el llibre a la Documenta

 

Vet aquí un tast de les qüestions que cal abordar a partir d’ara: El gremi de llibreters acaba de posar en marxa dos projectes molt importants, Liberdrac i Libridata: què són? A quina finalitat obeeixen? Ara, que sembla que el futur de la lectura cada vegada passa més per la pantalla, els llibreters us plantegeu vendre dispositius electrònics? Hi haurà terminals amb pantalles a les llibreries, per tal que l’usuari pugui fullejar tant exemplars en paper com digitals? Es podran comprar llibres digitals a les llibreries? Fins ara, els llibreters éreu prescriptors de continguts; d’ara endavant, us plantegeu també assessorar en qüestions digitals? Ens ajudareu a construir la nostra biblioteca digital personal, també des del punt de vista de la gestió informàtica?…

Si teniu preguntes a formular o idees a suggerir, podeu aportar aquí els vostres comentaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris