Lletres i ciències, aliades en la creació

20.06.2014

Fins a quin punt hem superat la tendència a considerar les lletres i les ciències com dos compartiments estancs? No continuen els científics mirant-se les anomenades humanitats com especulacions poc serioses? Els artistes i creadors no titllen les teories científiques d’empatxos de racionalitat? Estan ben vistos els creuaments de fronteres, o encara s’espera que els científics acumulin articles en publicacions especialitzades, mentre els escriptors s’alimenten de la pura imaginació?

Carme Torras | © Pere Virgili

Aquestes i altres qüestions paral·leles van animar la presentació del recull Científics lletraferits el passat 10 de juny a l’Ateneu Barcelonès, oficiada pel doctor Joandomènec Ros, acompanyat de dotze dels vint autors que han participat en el llibre, tots amb un peu a cada banda del terreny de joc. No cal dir que hi va haver consens a lamentar que els estudiants hagin d’optar tan aviat per ciències o lletres, i que a partir d’aquesta divisió els programes d’estudi consolidin l’analfabetisme en el camp no escollit. Com també va ser ben rebut el testimoni personal de Carme Torras, experta en robòtica i novel·lista: la invenció literària reverteix positivament en la continuïtat de la tasca científica, ja que li insufla capacitat imaginativa i esperit de renovació.

Tot ens du a interpretar la creativitat humana com una actitud bàsica susceptible de ser treballada en diversos fronts, combinant l’esperit analític i racional amb la intuïció i la lliure imaginació. Com més interrelació hi hagi més beneficiada en sortirà l’obra final. Almenys aquesta va ser la convicció motor del projecte que ha culminat amb la publicació d’aquest llibre per la Revista Mètode de la Universitat de València, amb vint relats de ficció a càrrec d’escriptors procedents de la ciència o la tècnica.

Trencar els falsos murs entre les ciències i les lletres és l’objectiu primer de la iniciativa promoguda l’estiu del 2011 per Jordi de Manuel, biòleg, i Salvador Macip, metge, tots dos amb reconegut currículum literari. Sabien que seria una experiència pionera a escala mundial i van convocar diferents escriptors en actiu, de formació científica o tècnica, a escriure relats a partir dels seus coneixements professionals. El procés va durar dos anys llargs, amb revisions rigoroses, fins a configurar el conjunt que ara tothom pot llegir, amb una àmplia diversitat tant de branques del saber com de procediments literaris. Per guiar millor la lectura, els coordinadors van reblar la feina agrupant les històries per afinitats temàtiques en set apartats: Història, art i atzar, Vida i mort, Ciència i crims, Interfícies i jocs, Fer ciència, Paisatges naturals i humans, i Altres mons.

Científics lletraferits és, doncs, un recull de vint narracions degudes a Marià Alemany, Sílvia Aymerich, Miquel Barceló, Daniel Closa, Anna Crusafont, Carles M. Cuadras, Martí Domínguez, Xavier Duran, Rosa Fabregat, Jordi Font-Agustí, Teresa Franquesa, Isidre Grau, Amàlia Lafuente, Salvador Macip, Jordi de Manuel, Joan Marcé, Miquel de Palol, Pere Puigdomènech, Carme Torras i Carles Zafon, a més de comptar amb la col·laboració de l’artista Jaume Plensa en la il·lustració de la coberta i les pàgines interiors. A banda de rebre’l els subscriptors de la Revista Mètode, s’ha posat en el circuit de les llibreries perquè tothom pugui gaudir d’aquesta experiència única que fusiona lletres i ciències.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Isidre, us felicito, a tu i als autors dels relats, per l’esforç integrador de la ciència i la tècnica. És un magnífic camp per la divulgació dels coneixements científics i alhora per fomentar la lectura.