Lletres Ebrenques a Amposta

18.10.2012

Un any més, i ja en van set, l’Àrea d’Adults de la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta organitza les jornades de les Lletres Ebrenques. Les jornades, que es duen a terme el 16, 19 i 20 d’octubre a la capital del Montsià, pretenen oferir un tastet d’allò que es mou en l’àmbit de la creació literària d’este territori d’arròs, mandarina, oli i vi.

Biblioteca Sebastià Juan Arbó

 

En un context com l’ebrenc –on la manca d’ambients acadèmics i intel·lectuals similars als de grans ciutats com València o Barcelona és fa patent no ja per voluntat sinó també per demografia– es fa evident que si es vol traslladar l’amor per la lectura al carrer cal treure la literatura d’esta esfera d’academicisme i pretensió que malauradament de vegades l’acompanya. És probablement per això que les Jornades van més enllà d’allò que normalment entenem per literatura estricta, i per a poder atansar este món al carrer oferixen una interessant diversitat de propostes i plantejaments.

En són exemples la presència de la literatura oral (hi ha programada una cantada popular de jotes al Pub Llar i un refrigeri acompanyat de cantador i rondalla) o el fet de tenir en compte el públic infantil en les taules rodones o amb el contacontes amb Muniatto Show. Però també ho demostra la presència al programa d’un concert de Banda, de la presentació de curtmetratges, d’entrevistes radiofòniques en directe, d’un esmorzar amb autors o de l’actuació d’un grup de teatre.

Este plantejament d’oferir literatura en el sentit més ampli de la paraula, però, tampoc no deixa de banda formats més clàssics i quasi inexcusables. L’equip capitanejat per Joana Serret també oferix en este sentit un programa prou ambiciós, farcit de conferències, recitals poètics i taules redones. En total, tres dies i una quarantena de participants en una edició de les Lletres Ebrenques que, esperem, no serà l’última.

Es pot consultar la programació completa de les jornades des d’aquí.