Lleida s’omple de titelles

29.04.2015

N’hi ha que el dia 1 de maig fan festa, a Lleida, estan de festa. Els dies 1, 2 i 3 de maig es podrà gaudir d’un ampli ventall d’espectacles que inclourà des de propostes tradicionals fins a les més innovadores, per a totes les edats. Per què les titelles no són només cosa de canalla, no. La Fira de Teatre de Titelles aposta per una programació diversa en públics i procedència.

Fira de Teatre de Titelles 2014 | Foto: Centre de Titelles de Lleida

Fira de Teatre de Titelles 2014 | Foto: Centre de Titelles de Lleida

La 26a Fira de Titelles oferirà estrenes absolutes, així com peces que veuran la llum per primer cop en territori català i d’altres de més consolidades. Tot un cap de setmana dedicat al món titellaire que omplirà els carrers i sales de la ciutat d’espectacles per a tots els públics i en diferents formats. La fira es reafirma amb una vocació clara per la internacionalització: amb 7 companyies estrangeres, 7 provinents de la resta de l’Estat espanyol i 9 de catalanes.

Però no només d’espectacles viu la Fira, sinó que un teixit de diferents activitats paral·leles s’hi apleguen i completaran aquestes tres jornades intenses: trobades per a professionals, exposicions, concursos, fira del llibre de les arts escèniques, entre d’altres novetats. Aquest any, de nou, la Fira s’implica de manera més solidària i accessible col·laborant amb el Banc d’Aliments, el Banc de Sang i la Fundació Esclerosi Múltiple.

La fira professional

Any rere any se segueixen prioritzant els valors que defineixen la Fira com a eina divulgativa, de participació ciutadana i professional. És per això que l’espai PRO es presenta, un any més, com un espai de trobada, reunió i negoci per a tots aquells professionals que vulguin conèixer les noves propostes i debatre entorn de l’art de les titelles. Entre les activitats, destaquen les 8es Jornades Tècniques, on la formació professional agafa protagonisme; Ángel Calvente, de la companyia Espejo Negro oferirà una masterclass dirigida a actors i estudiants de teatre. Alhora, es durà a terme un taller sobre tècniques de posicionament digital per a companyies d’arts escèniques.

La Fira de Teatre de Titelles és, encara avui, l’única de l’estat espanyol per les seves característiques i modalitat. El resultat de tots aquest anys de dedicació des del Centre de Titelles de Lleida que han treballat per aixecar la fira més enllà de ser un simple espai d’entreteniment popular i convertir-la, també, en un espai al servei dels professionals acreditats, de compra i venda d’espectacles, d’interrelació entre artistes, creadors i programadors. Proliferant cada any tant en nombre com en diversitat de procedència.

Una programació per a tots els gustos

La Fira arriba carregada amb una oferta variada, un total de 68 actuacions en 26 espais diferents. Espectacles per als més menuts, públic familiar, joves i adults formen part d’una programació que pretén unir les propostes pensades per al gran públic fins aquelles més tradicionals, amb les més innovadores; amb espectacles de carrer i de sala.

La companyia britànica Blind Summit Theatre serà la que donarà el tret de sortida amb l’espectacle The Table. Un homenatge a l’art del titella, inspirat per Beckett, la Bíblia i IKEA, amb Moisès com a protagonista, un titella manipulat a l’estil bunraku japonès.

Entre les estrenes que oferirà, cal destacar l’espectacle Mr. Brownie, de la companyia Teatre Nu, o bé l’estrena a Catalunya de l’obra El cuento del viejo lobo dels txecs Teatro Konomo, així com l’estrena de La Fugue dels canadencs Théâtre Qui Va Là, o la presentació a l’estat espanyol de La Femme Blanche de Magali Chouinard.

Responent a la demanda creixent d’espectacles per als més menuts de la casa, la Fira de Titelles ha programat un espectacle especialment dirigit als nadons d’entre 6 mesos i 2 anys, anomenat Chíos. Poesía sensorial para bebés del Teatro da Semente, que s’estrenarà per primer cop a Catalunya.

The Table, de Bling Summit Theatre

The Table, de Bling Summit Theatre

Nou projecte: la coproducció d’un espectacle

La Fira vol ajudar i acompanyar la creació de noves produccions, apostant per treballs de qualitat. És per això que aquest any s’estrena amb la coproducció de l’espectacle, El viatge, de Tombs Creatius. La companyia de Toni Tomàs, dissenya i construeix artesanalment jocs de fusta de carrer per a totes les edats. Pensen en els carrers com a espai de joc perquè, segons ells, ha estat, des de sempre, un espai de socialització i diversió de les persones i, actualment s’està perdent aquesta funció.

Amb  El viatge, fan una nova aposta i s’acosten al públic adult. L’espectacle es situa en una barraca de fira que convida l’espectador solitari a realitzar “un viatge sideral”, un viatge que el farà arribar al límit, que el portarà a la veritable frontera, la que separa la vida de la mort.

Que tingueu un bon viatge i una bona Fira de Titelles!