Llegir ens fa lliures

17.10.2018

Avui és l’aniversari de la Jana. La Jana fa sis anys i està molt emocionada i nerviosa perquè sap que en el dia d’avui hi hauran moltes sorpreses. Una de les quals i la que, segurament, menys s’espera és rebre una carta amb una targeta a dins intercanviable per un llibre de la llibreria. Aquesta mateixa situació que viurà la Jana aquesta tarda, la podran experimentar altres nens i nenes que fins el dia 30 de novembre facin els sis anys.

Un nen llegint un llibre | Foto: Pixabay

“Fas 6 anys. Tria un llibre” que, es va iniciar el 15 d’octubre i finalitza al 30 de novembre, és la tercera edició de la campanya que forma part del Pla de Lectura 2020 presentat aquesta setmana a la biblioteca Marta Mata (pedagoga imprescindible) de l’escola Orlandai de Barcelona. “Una escola referent en projectes innovadors al voltant de la lectura”, segons el conseller d’Ensenyament Josep Bargalló que, conjuntament amb Laura Borràs, consellera de Cultura, han treballat colze a colze per tirar endavant aquest Pla entre tots dos departaments.

Aquesta campanya té per objectius principals potenciar i encomanar la lectura als infants, ajudar-los a crear la seva pròpia biblioteca, enfortir l’hàbit de llegir entre els menuts, incrementar la venda de llibres i, sobretot, donar valor al llibre com a eina de coneixement. I, es vol fer, a través d’una carta que porta un val per valor de 13 euros i amb què els infants de 6 anys que la rebin podran comprar un llibre. “No es tracta només de bescanviar i agafar el primer llibre, sinó de dedicar un temps a aquells nens que vénen amb les seves famílies i que moltes vegades és el primer cop que posen un peu a la llibreria”, explica Borràs.

Pel que fa les primeres edicions, l’any 2016 el 38% dels infants de sis anys de Catalunya van participar de la campanya i, al 2017 un 39,10%. Enguany s’espera que les xifres augmentin, ja que rebran la carta 78.567 nens i nenes i s’implicarà a 287 llibreries. No obstant, els dos consellers remarquen que l’èxit de la campanya és que tots ens hi impliquem; des de les famílies, escoles, llibreters, biblioteques i autors. “La lectura també ha de néixer a les famílies. Molts pares ens diuen: ‘És que el meus fills no llegeixen!’ I jo els pregunto: ‘I vosaltres, ja llegiu?’ Aprenem per imitació. I si un nen veu els seus pares llegint potser li crida l’atenció”, remarca Borràs.

Pel que fa el Pla de Lectura 2020, té com a objectius fer visible la figura del lector, incrementar la comprensió  lectora en totes les franges d’edat, així com reconèixer la llengua, la literatura i els autors catalans. Tot plegat, amb la voluntat de proporcionar la lectura com a objectiu de país i que els lectors siguin protagonistes de l’acció prescriptora. Finalment consideren prioritari el suport a la creació, la traducció, l’edició, les biblioteques i les llibreries com a elements imprescindibles per a la difusió del llibre i la lectura.

 

 

 

 

Etiquetes: