L’IVA mata però l’IBI perdona

8.09.2016

L’Institut de Cultura (ICUB) subvencionarà l’IBI a espais i establiments dedicats a l’exhibició i al comerç cultural. Així ho ha anunciat Jaume Collboni, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. “És una proposta simptomàtica del que pensa el govern actual”, explica Collboni. El consistori no té competències sobre l’IVA, una de les queixes principals del sector cultural, però sí sobre l’IBI, impost sobre béns immobles. L’IVA mata, però l’IBI pot salvar la cultura. I és aquí on han decidit actuar.

La Llibreria Documenta, ubicada al carrer de Pau Claris

La Llibreria Documenta, ubicada al carrer de Pau Claris

El sector cultural debat sovint sobre qüestions de fiscalitat, perquè tal com diu el regidor de Cultura, “pot penalitzar l’activitat cultural i l’economia de les indústries culturals”. Amb la voluntat d’ajudar a les entitats culturals que tenen un local tant en règim de propietat com en règim de lloguer, l’Ajuntament ha obert una convocatòria de 500.000 euros en ajudes per a l’IBI.

Aquests 500.000 euros es distribueixen de la següent manera: 400.00 euros en la modalitat A, d’arts en viu, per espais estables d’exhibició d’arts escèniques com teatre, dansa, circ, i altres disciplines de les arts en viu, així com sales de música en viu; i 100.000 euros en la modalitat B, per establiments comercials de l’àmbit cultural: galeries d’art, sales d’exposició, llibreries i cinemes amb una programació majoritàriament de cinema d’autor i en versió original, fet que exclou les grans sales. “Són prioritats polítiques”, argumenta Collboni.

A partir del divendres 9 de setembre d’aquest 2016, els locals d’exhibició i comerç cultural poden demanar la sol·licitud per modificar la seva partida de l’IBI de l’exercici del 2015. Si bé la convocatòria de l’Ajuntament és de 500.000 euros, l’import de la subvenció per a cada local es determinarà prenent com a referència la quota líquida de l’Impost sobre Béns Immobles corresponent a l’exercici 2015, i aplicant un 95% per determinar l’import de l’ajut, fins una quantia màxima de 5.000€.

Aquesta bonificació forma part d’una partida que el PSC va reclamar abans de formar part del govern, i que va posar com a condició per a donar suport a les ordenances. Cal especificar que aquesta ajuda beneficia exclusivament l’empresa operadora del local, no el propietari de l’immoble -tot i que de vegades poden coincidir-. De moment, l’Ajuntament calcula que a Barcelona hi ha al voltant de 250 operadors, tot i que Collboni afirma que “si hi ha més demanda ampliarem la partida”.

Antoni Albaladejo, vicepresident de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), es mostra agraït per la fluïdesa de diàleg amb l’ajuntament actual però es refereix a la bonificació com a un “petit però benvolgut ajut econòmic”. Segons Albaladejo, el 21% d’IVA està esgotant les possibilitats de les empreses de teatre, i la rebaixa de l’IBI els serà útil. Per posar un exemple, el Teatre Victòria paga al voltant de 14.000 euros d’IBI, xifra que es veuria reduïda a 9.000 euros si se’ls apliqués la nova bonificació de l’Ajuntament.

Un altre comerç cultural important a Barcelona són les llibreries. Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, explica que és un “punt d’inflexió important que l’Ajuntament dialogui”. Barcelona ha estat anomenada Ciutat de la Literatura per la UNESCO, fet que Daura recorda tot reptant al consistori perquè això sigui “més que un logo del qual puguem presumir”. Segons el president del Gremi, la bonificació de l’IBI beneficiarà sobretot a les llibreries mitjanes i petites.

Altres subvencions de suport al sector cultural

El govern municipal ofereix diferents tipus d’ajudes a les indústries culturals, com per exemple la partida de 400.000 euros que dóna suport a la música en viu. També prepara una partida de 250.000 euros per a espais independents de creació, experimentació, difusió i exhibició, que s’obrirà la setmana vinent i suplirà les inversions per a la rehabilitació i la dotació d’equipament tècnic d’aquests espais.

Una altra línia de subvenció, que estarà oberta entre el 19 i el 30 de setembre, són ajuts destinats a inversions en tecnologies de la informació i comunicació per a la realització de projectes d’experimentació i innovació a la ciutat de Barcelona, de 150.000 euros. A més, estan en fase de resolució dues altres línies de subvenció: les destinades a la rehabilitació i la dotació d’equipament tècnic de les llibreries de la ciutat de Barcelona per un import total de 200.000 euros; i les destinades a la rehabilitació d’auditoris i teatres d’entitats culturals sense afany de lucre per un import de 600.000 euros.