Litterarum, torrent de lletres

Entre el 30 de maig i el 2 de juny, Móra d’Ebre carregarà els seus carrers de literatura.

Durant anys, com un torrent, Litterarum ha anat fent créixer un cabal de lletres fins a bastir el que és avui: la confluència literària de referència de la Catalunya Sud. Enguany, aquesta feina resplendent i honesta s’ha vist reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts. El jurat va reconèixer la fira per ser “un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana”. Ara –mes de maig– arriba una nova edició de Litterarum, la 12a. Entre el 30 de maig i el 2 de juny, Móra d’Ebre carregarà els seus carrers de veus i plomes. També durant aquests dies, simultàniament, se celebrarà la 16a Fira del Llibre Ebrenc.

El Litterarumn 2019 tindrà l’escriptora Teresa Pàmies i el poeta Joan Brossa com a eixos centrals. Celebrem aquest any el centenari dels seus naixements i nombrosos artistes convocaran la seva obra als escenaris de Móra. Jordi Cambras adaptarà textos de Brossa a l’espectacle Brossabadat, que es podrà veure l’1 de juny a la plaça de Dalt (20.45 h). Abans, a les 20.30 h i a la mateixa plaça, serà Pepa Lavilla qui presenti La mona Miquela, una proposta inspirada també en textos de l’autor d’El saltamartí. On també traurà el cap Brossa serà a la peça Un altre cop poesia, no! de la companyia Trio Epítet, que adapta, també, altres autors: Roís de Corella, Mireia Calafell, Agustí Bartra, Anselm Turmerda, Casasses, etc. Serà el dia 31 a les 18.15 h a la plaça de Dalt. I finalment, la companyia Teatre Aula servirà als més menuts un Brossa entenedor i dinàmic a Brosset (30 de maig a les 16 h a la Biblioteca Comarcal).

El protagonisme de Teresa Pàmies el sostindran Big Mama, ES-BO Teatre i la Companyia Laberta Delpoblet. El 31 de maig –a les 12 h– Laberta Delpoblet repassarà la vida de l’escriptora. Ho farà centrant-se en quatre períodes clau: infantesa, joventut (és a dir, guerra), maduresa (lligada a l’exili a Cuba, Mèxic i França) i vellesa. La cantant de blues Big Mama, fidel lectora de Pàmies, homenatjarà l’autora de Testament a Praga amb el concert-conferència Teresa Pàmies, la llengua com a ofici (31 de maig a les 20.30 h a la plaça de Dalt). El tercer acte de record a la balaguerina el duran a terme Albert Estengre i Mercè Boher de la companyia ES-BO Teatre, que ha treballat textos de Pàmies per desplegar-los transformats a la Casa Montagut (1 de juny a les 12.15 h).

Hi ha més teca, però. Enllà de commemoracions i homenatges, la fira ha programat més de trenta propostes escèniques inspirades en escriptors catalans. Contemporanis i clàssics (medievals, especialment). La poeta Dolors Miquel i el músic Marc Egea han ordit un espectacle (Un cor de carn) on reverberen textos de Ramon Llull, Bernat Metge o Gabriel Ferruç. Els cantautors valencians Miquel Gil i Pau Alabajos també actuaran d’invocadors. Gil cantarà Estellés, Anna Montero, Teresa Pascual. Alabajos, íntegrament Estellés (i alguna lletra seva, és clar).

El trio format per Lali Barenys, Carles Beltran i Namina ha escollit Salvat-Papasseit per reflexionar sobre la guerra civil a Maleïda guerra. També ens faran retrocedir fins al conflicte Nan (Mort a les cunetes, amb textos d’Albert Fàbrega) i Tuixén Benet (Unitats de xoc, amb textos de Pere Quart i Carles Riba). El dia 1, La Llanterna Teatre acollirà l’espectacle No parlis fort, on la cantant Elvira Prado-Fabregat, acompanyada del pianista Carles Viarnès, interpretarà poemes de Màrius Sampere. Dues activitats més (tres, de fet) que destaquen en la programació són les taules de la Fira del Llibre Ebrenc amb els experts en escriptura, educació  i foment de la lectura Daniel Cassany i Anna Juan i l’adaptació escènica de relats d’Antoni Maria Alcover, Ferrer Ginard i Castelló Guasch (autors infreqüents que desperten l’interès) per part de Myotragus Teatre, companyia balear que palesa la també confluència territorial de Litterarum.

Entre les novetats d’aquesta 12a edició hi ha els “cafès amb escriptors”. Aquesta vegada protagonitzats per Jesús Maria Tibau i Maria Carme Roca (de Roca en podeu llegir la crítica d’El far –Premi Pruedenci Bertrana– en aquest enllaç). En aquestes trobades, els lectors podran gaudir del contacte directe amb els autors i preguntar-los qualsevol curiositat o dubte sobre els seus llibres. A més, aquest any, la banda Obeses i el poeta Jaume Coll Mariné, guardonat amb el Premi Ausiàs March de Poesia pel recull Un arbre molt alt, han estat els creadors residents convidats de la fira. Tots dos oferiran un espectacle en què “música i poesia neixen i creixen juntes”. L’espectacle –explica el quartet de Tona– s’anirà construint a poc a poc per “portar a l’oient un pas més enllà de la juxtaposició de disciplines”. Pel que fa als espais, en aquesta edició vinent s’han afegit nous escenaris a la programació com ara una passera que porta del riu al Castell de Móra. Serà en aquest nou escenari on actuaran, per exemple, Dolors Miquel i Marc Egea.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació