Litterarum: quan la literatura puja a l’escenari

18.05.2017

Litterarum, la Fira d’Espectacles Literaris, celebra 10 anys. L’edició d’enguany, del 25 al 28 de maig a Móra d’Ebre, referma la simbiosi entre literatura i arts escèniques amb més de 30 espectacles inspirats en una vintena d’autors d’arreu dels Països Catalans.

L’espectacle ‘Cosins de Tarzan’ es podrà veure el diumenge 28 de maig al Litterarum

Ja fa 10 anys que Litterarum aposta per la potenciació de la simbiosi creativa entre arts escèniques i literatura, una relació de benefici mutu que ha fet créixer el nombre de creacions escèniques inspirades en la literatura i que ha servit per apropar autors de les lletres catalanes de totes les èpoques a un públic molt ampli. Per aquells que encara no n’hàgiu sentit a parlar, què coi és això del Litterarum? Organitzada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes, Litterarum és una fira professional que té com a objectiu principal apropar la literatura d’arreu dels Països Catalans a programadors i públic a través d’espectacles de teatre, música, dansa, recitals, titelles o espectacles multidisciplinaris que tenen en comú haver estat inspirats en textos d’escriptors d’arreu dels territoris de parla catalana.

Entre els espectacles destacats d’enguany, es podrà gaudir de la veu inconfusible de la cantant algueresa Franca Masu, que ens presentarà l’espectacle Cor de Mar, inspirat en poetes de l’Alguer catalanoparlant. Representant a les Illes Balears podrem sentir Les darreres paraules de l’escriptora Carme Riera recitades i cantades per Marta Elka, Toni Pastor i Mingo Ràfols. El cantautor Andreu Valor acompanyat pel saxofon de Moisés Olcina ens faran reviure els versos del valencià Vicent Andrés Estellés. També cal destacar la Residència Artística Litterarum 2017 que aquest any protagonitzen l’escriptor Màrius Serra i el músic Dani Alegret del grup Els Amics de les Arts amb una nova creació musicoliterària inspirada en el llibre Quiet de Serra.

En clau ebrenca, el dramaturg Valer Gisbert estrenarà una creació teatral a partir de la novel·la Les passions de la Menestrala, de l’escriptora Francesca Aliern. Valer Gisbert també ens ofereix l’espectacle La casa de la memòria, “un espectacle itinerant de dansa que vol trencar la imatge de silenci i d’estatisme que té un arxiu d’una ciutat”, explica el dramaturg.

L’espectacle ‘La casa de la memòria’ es podrà veure el dijous 25 de maig a Móra dEbre

A través del teatre, la dansa, la música i projeccions l’espectacle convida a descobrir les històries que s’amaguen dins les caixes de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre a partir de textos d’Artur Bladé.

 

Novetats de Litterarum 2017

Una de les novetats especials és la creació d’un espai dedicat a la literatura i el vi, Litterarum et Vinum, que maridarà espectacles literaris i vi amb biblioteques catalanes. L’altra novetat que fa diferent l’edició d’enguany, a més a més de l’ampliació de dates (de 3 a 4 dies de fira), és la programació de tastets d’espectacles que s’avancen a esdeveniments literaris com l’Any Brossa i que estan destinats especialment per a programadors. En paraules de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, “és clau aconseguir atraure programadors d’arreu per tal que incloguin alguns dels espectacles del Litterarum a la programació d’altres municipis i festivals. D’aquesta manera volem evitar l’estacionalització i aconseguir que la literatura sigui present al llarg de tot l’any i no només en dies i esdeveniments puntuals”.

“Litterarum ha crescut”, celebra Laura Borràs. I és que en aquesta edició de celebració dels 10 anys de fira s’han programat més de trenta espectacle, gairebé el doble que l’any passat, inspirats en una vintena d’autors, entre els quals hi ha Pere Quart, Carme Riera, Feliu Formosa, Prudenci Bertrana, Vicent Andrés Estellés, Maria Cabrera o Marta Pessarodona, sense oblidar escriptors i escriptores de les Terres de l’Ebre com Zoraida Burgos, Artur Bladé o Francesca Aliern.

 

Els lectors del futur a Litterarum Petits

“Un dels objectius clars de Litterarum des dels seus inicis ha estat l’aposta pel públic infantil, els lectors i espectadors de la literatura catalana de demà”, expliquen els organitzadors. Enguany s’han programat un total de 5 espectacles destinats a un públic familiar que inclouen contes, titelles i teatre inspirats en textos de Joaquim Ruyra, Prudenci Bertrana, Pruden Panadès o Joan Salvat-Papasseit, entre d’altres.

Aquests espectacles compten amb una zona pròpia on els més petits podran gaudir de diverses activitats al voltant de la literatura catalana acompanyats de monitors especialitzats. Tot plegat es complementa amb una zona de jocs reciclats tradicionals per a totes les edats.

“És un orgull que un municipi tan petit i arraconat aculli un esdeveniment tan gran”, afirma l’alcalde de Móra d’Ebre. I és que del 25 al 28 de maig, Móra d’Ebre es converteix en un petit llibre gràcies a Litterarum que, en paraules de Laura Borràs, “transforma la pell de Móra d’Ebre i dóna a la paraula catalana una nova dimensió.”

Podeu consultar tota la programació del Litterarum 2017 aquí.

Etiquetes: