Litterarum, l’aparador d’espectacles literaris

1.06.2012

Contes sorneguers d'en Pere, amb Carme Pla de la companyia T de Teatre.

Litterarum, la cinquena Fira d’Espectacles Literaris, obre les portes avui amb molta força i propostes ben suculentes. Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres catalanes ha definit l’esdeveniment com “un gran aparador d’espectacles literaris on els programadors poden veure condensades propostes molt variades amb la literatura com a eix comú”, durant la presentació aquest passat dimarts a Barcelona. Enguany, amb la celebració del centenari del naixement de Pere Calders Litterarum ha volgut dedicar uns quants espectacles a la figura de l’escriptor. “Calders va protagonitzar una de les grans fites literàries, que és Antaviana, una obra de teatre musical de la companyia Dagoll Dagom creada a partir de l’univers literari de Pere Calders”, en paraules d’Izquierdo.

I precisament Litteratum vol homenatjar a Calders oferint espectacles que combinen les arts escèniques i els seus contes. L’actriu Carme Pla de la companyia T de Teatre estrenarà avui a les set de la tarda  l’espectacle Contes sorneguers d’en Pere Calders, on actua en solitari i té com a eina principal “els relats de Calders” dels que destaca “la riquesa de la llengua i la manera genial de narrar l’absurd”.

Imma Colomer presentarà a Litterarum La màgia d’en Calders on combinarà teatre i música, basant-se en 15 contes procedents de Cròniques de la veritat oculta i L’honor a la deriva. L’espectacle es podrà veure demà dissabte a les 12 del migdia.

La màgia d'en Calders amb Imma Colomer

La màgia d'en Calders amb Imma Colomer | Foto JM Roset

A Litterarum s’hi podrà degustar tot aquest menú: arts escèniques mesclades amb poesia, música i teixides a partir de materials literaris diversos: contes, novel·les, poemaris o fins i tot, articles d’opinió. Tal com explica l’actriu Mariona Casanovas, el seu espectacle Què hi faig aquí baix si sóc un angel? s’ha basat “en una selecció d’articles d’opinió de l’escriptora i periodista Empar Moliner. Són textos humorístics però que porten a la reflexió i he volgut trobar els límits amb la veu, el cos, l’expressivitat”. Es podrà veure demà dissabte a tres quarts de sis de la tarda.

Mariona Casanovas escenificarà articles d'opinió de l'escriptora i periodista Empar Moliner.

També hi haurà música, molta música. Ivette Nadal presentarà un nou disc Mestres i amics , amb poemes de Víctor Sunyol, Joan Vinuesa, Francesc Garriga, Anna Aguilar-Amat, Enric Casasses i Santi Montagud, a més dels poemes propis. I d’altra banda, el grup Gertrudis musicarà demà poemes de J.V Foix, a tres quarts de nou del vespre demà. Els dos concerts són gratuïts. Per acabar amb el menú musical, Estem Salvats musiquen diumenge dia 3 a dos quarts d’una del migdia, a Joan Salvat-Papasseit, presentant el disc Poeta de la llum, en un espectacle, definit pels organitzadors com a “proper i potent”.

 

La cantautora catalana Ivette Nadal presenta el nou disc 'Mestres i amics', amb poemes de Víctor Sunyol, Joan Vinuesa, Francesc garriga, Anna Aguilar-Amat, Enric Casasses, Santi Montagud i poemes propis d'Ivette Nadal.

I què més es podrà veure? Titelles, espectacles familiars com el Bestiàri Poètic, un concert basat en poemes de Pere Quart, Josep Carner i Joana Raspall, entre d’altres, que combina el jazz, el blues i la música popular.

L'espectacle 'Bestiari poètic', de la companyia Divertimento.

Recitals poètics com Una música de cavalls negres de Jordi Gaspar i Albert Roig, on s’homenatja a Rilke i al Brasil, amb les actrius Sílvia Bel i Mònica van Campen i els cantants Laia Cagigal i Ferran Savall. O propostes interessants com els Mites dins la boca, amb textos d’Antoni Vidal Ferrando del trio vocal femení Entreveus, procedent de les Illes Balears.

L'espectacle 'Una música de cavalls negres' servirà per inaugurar Litteratum.

També hi haurà temps per veure teatre. La companyia Exlibris farà gaudir els espectadors amb Batecs, un passeig per la poesia catalana on el vídeoart, els monòlegs, la música i els poemes de Maria Mercè Marçal i Miquel Martí Pol, entre d’altres, hi seran ben presents.

Batecs. Un passeig per la poesia catalana, amb la Companyia Exlibris.

Rosa Maria Sardà interpreta textos de Josep M. de Sagarra, amb la col·laboració de Rosa Vila i Mercè Pons.

Sagarra dit per Rosa M. Sardà de la companyia Ipsilamba, serà un altre dels espectacles que Litterarum ha programat per demà dissabte a tres quarts de deu del vespre.  I els textos de Maria Mercè Marçal, Salvador Espriu i Joan salvat-Papasseit entre d’altres, seran els protagonistes de Som tres: la lluna, jo i l’ombra que em seguia


L'espectacle 'Som tres, la lluna, jo i l'ombra que em seguia', de la companyia Mediterrània Música&Sensedrama.

A més, Litterarum es celebra conjuntament amb la 9a Fira del Llibre Ebrenc, que oferirà als visitants presentacions literàries de llibres ebrencs i un col·loqui amb l’escriptor Jordi Llavina, que reflexionarà sobre la lectura: la seva utilitat i el plaer que genera. Durant la Fira del Llibre Ebrenc, es sabran els noms dels guanyadors del 8è Premi Llibresebrencs.org de relats curts a Internet per a joves ebrencs. “Volem crear una pedrera d’autors de les terres de l’Ebre” va dir Albert Pujol, director de Litterarum i de la Fira del Llibre Ebrenc, en la presentació d’aquests dos esdeveniments a Barcelona. Així, “la descoberta de talent literari ebrenc” és un dels objectius de la Fira i autors com Marta Rojals van començar participant i guanyant el Premi Llibresebrencs.org.

Podeu consultar el programa complet de Litterarum i de la Fira del Llibre Ebrenc, aquí.

Etiquetes: