Literatura viva a Montblanc

15.03.2018

El 24 i 25 de març torna la Vila del Llibre de Montblanc. Se celebrarà la segona edició del booktown, amb l’objectiu de donar cabuda a iniciatives de lleure al voltant del llibre. Amb la implicació de la població, es convoca una fira anual de literatura on els espais del poble es convertiran en llibreries de segona mà i on la literatura serà ben viva.

Albert Sánchez Piñol

Albert Sánchez Piñol

“Ens visitaran més de 30 editorials, 50 autors, l’Any de la Sardana tindrà la seva proposta literària, oferirem dos espectacles literaris originals –un d’ells com a homenatge al cronista montblanquí Francesc de Castellví– i omplirem el nucli antic de la Vila amb activitats literàries per a tota la família”, explica Jordi Albalat, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Montblanc. Com bé diu Albalat, una de les propostes més destacades serà Victus a Montblanc, un homenatge de llum i música a les ‘Narracions Històriques’ de Francesc de Castellví, amb la participació d’Albert Sánchez Piñol en un espectacle mapping que transformarà l’església en un escenari de la guerra del 1714.

El festival de la Vila es desenvoluparà dintre d’un circuit definit per la plaça Sant Miquel i la Plaça Nova de Sant Miquel, el carrer Major, la plaça Major i la Font Major. S’obrirà un cicle de llibres i llibreters a la Casa Desclergue amb la presentació de novetats i converses amb escriptors sobre l’ofici d’escriure i el paper dels llibreters.

Màrius Serra i Oriol Comas formaran part del circuit literari, tot parlant de La novel·la de Sant Jordi (Ara Llibres), una proposta àcida que fa un retrat satíric del món editorial. D’altra banda, Najat El Hachmi presentarà Mare de llet i mel (Edicions 62) i participarà en un debat amb els joves de Montblanc sobre les cares de la integració i la convivència entre cultures. Hi haurà lloc per la conversa entre Carme Martí i Eduard Contijoch en relació amb la influència de les arrels i la família en la creació literària.

 

El mateix dissabte 24 també es descobrirà el camí des de la creació a l’escriptura i des de l’edició al reconeixement, una ruta d’incerteses i gratificacions, amb Raül Garrigasait i Joan Buades. El diumenge tornarà a la Vila Martí Gironell per presentar La força d’un destí (Columna Edicions) i Xulio Ricardo Trigo mostrarà L’Homenatge, una proposta de la mà de l’exposició ‘De la Llum a la Foscor. Una mirada al modernisme’, la interpretació fotogràfica de l’època que va inspirar la seva novel·la.

Hi haurà espectacles literaris, La rosa als llavis, una interpretació actual i trencadora de la llegenda de Sant Jordi, inspirada en els poemes de Joan Salvat-Papasseit i els fets de l’1 d’octubre, en què el drac, en comptes de foc, amenaça amb repressió i la princesa, en comptes d’esperar a ser salvada, lluita contra el drac. Un altre espectacle a tenir en compte és Homenatge a Manuel de Pedrolo, una revisitació musical de l’obra que presenta Cesc Freixas, amb la il·lustració en viu de Ruth Valencia.

Najat El Hachmi | Foto Ester Roig

La Vila del Llibre de Montblanc també és un mercat d’editorials independents i de llibre vell. La plaça Major concentrarà l’oferta de segells editors independents, hi haurà 30 editorials presents i moltes d’elles presentaran els seus darrers llançaments. A més, a la plaça Sant Miquel estarà el mercat de llibre vell i de col·leccionista encapçalat per la reobertura d’Els Encants de Llibre de Montblanc. A més, el programa de la Vila compta amb tallers d’oficis del llibre amb la intenció d’apropar-se al públic de totes les edats.

Al mateix temps, el festival vol ser un espai de foment de la lectura per als més petits. Una de les activitats destacades serà l’Escape Room Literari, on l’objectiu serà salvar els últims exemplars dels millors llibres de la història abans que siguin destruïts. A part d’aquesta proposta, s’ha dissenyat un programa de contacontes i espectacles literaris per a tota la família.

Jordi Llavina

També hi haurà espai per la poesia. A la Font Major passaran Àngels Moreno per L’usurpador, Jordi Llavina i la seva obra L’ermita, i editorials i grups com L’Art de la Memòria Edicions, Pagès Editors, Edicions Tremendes, Ara-mai-se-sap, Voliana Edicions, entre moltes altres. La Vila del Llibre 2018 tancarà amb un recital poètic dels poetes montblanquins Enriqueta Moix, Pau Civit i Pep Civit.

Per consultar tot el programa de la Vila del Llibre de Montblanc entra aquí.