Literatura encarnada al festival MOT d’enguany

28.02.2018

Ja s’ha presentat la cinquena edició del MOT, el Festival de Literatura d’Olot i Girona, que aquest any arriba farcit de sorpreses i, tònica habitual des del dia que es va posar en marxa, amb una selecta nòmina d’escriptors. Sota el lema “Literatura encarnada“, el MOT reflexionarà sobre el compromís de la literatura a partir de l’experiència viscuda, individual o col·lectiva. El primer lustre del festival coincideix amb l’estrena de Josep Ramoneda com a comissari en substitució de Margarida Casacuberta.

Erri de Luca serà un dels noms propis del MOT 2018 | Foto: Paola Porrini

Deixant de banda la idiosincràsia de les dues ciutats on se celebra i tot el que ofereixen literàriament, culturalment i més enllà d’aquestes esferes (gastronomia, paisatge, història…), el gran reclam mediàtic del MOT són els seus convidats. Enguany, els organitzadors tampoc s’han quedat curt: Erri de Luca, Ngugi Wa Thiongo, John Carlin, Philippe Sands, Mircea Cartarescu, Andrés Barba, Juan Cruz, Ferran Torrent, Guillem Frontera, Pep Coll, Llucia Ramis, Xavier Pla, Miquel de Palol, Mar Bosch, Vicenç Pagès, Bel Olid, Bru Rovira, Anna Ballbona i David Fernàndez són una mostra de la quarantena d’autors que trepitjaran la ciutat dels quatre rius i la terra de volcans.

La programació inclou una quinzena de converses entre autors locals i internacionals al voltant del compromís de la literatura a partir de l’experiència viscuda sobre la realitat que els envolta. Les dues seus principals del festival seran la Biblioteca Carles Rahola, a Girona, i la Sala El Torín, a Olot, amb entrada gratuïta per a tots els assistents. La barbàrie nazi, el conflicte basc, el periodisme de guerra, l’aporofòbia, la corrupció o la cultura digital actual seran temàtiques destacades en els diàlegs que tindran lloc en terres gironines. A Girona, del 15 al 17 de març, i a Olot, del 22 al 24 de març.

Bel Olid | Foto: Carme Esteve

 

Literatura amplificada

Manllevem el lema del Kosmopolis (tot queda en la literatura que s’eixampla) per recordar que el MOT també va més enllà de les converses literàries i oferirà espectacles teatrals (Mos maiorum, de la companyia Antic Teatre) i familiars (Quatre gats, de Rodamons Serveis Culturals), una cloenda de lectures il·lustrades a càrrec de Joma amb acompanyament de Sílvia Bel (veu) i Miquel Jordà (música), els tradicionals ver-MOT i altres activitats dissenyades per ampliar i enriquir mirades sobre el tema central d’aquesta edició (exposicions, cinefòrums, xerrades…) que es desplegaran fins al mes de juliol a diverses comarques gironines. Trobareu més informació al web del festival.

El MOT està organitzat per l’Ajuntament de Girona i l’Ajuntament d’Olot amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.

Etiquetes: