LiterapolisBCN, l’aplicació per apropar els joves a la lectura

4.09.2017

A Barcelona “tenim joves lectors, tenim llibres i tenim autors que escriuen sobre la ciutat”. Aquesta és la premissa de la què parteix Marina Espasa, coordinadora del programa Barcelona, Ciutat de la Literatura de la UNESCO, a l’hora de presentar l’aplicació mòbil LiterapolisBCN, la proposta que reuneix els joves, els llibres, els autors i la ciutat en un sol click.

Llibres i tecnologia s’uneixen a Barcelona | Foto: Henry Mash

Des que el 2015 Barcelona va ser designada Ciutat de la Literatura per la UNESCO, un dels objectius principals del seu programa és fomentar la lectura entre els joves. I per apropar-se a la joventut, cal apropar-se a les noves tecnologies. És per això que l’Ajuntament ha presentat l’aplicació per a mòbils LiterapolisBCN, que proposa una gimcana literària arreu de la ciutat. Valentí Oviedo, gerent de l’ICUB, explica que el projecte està, per una banda, encaminat al desenvolupament de nous públics, mentre que també pretén ser una nova manera de fomentar l’esperit lector.

Si com diu Marina Espasa, Barcelona ja té joves lectors, ja té llibres i ja té autors que escriguin sobre ella, el que faltava ara era una aplicació ho unís tot. “Volem treure els adolescents de casa”, diu Espasa, “Fer que recorrin Barcelona i que entenguin que els escriptors no són tan diferents d’ells, que també veuen la ciutat i escriuen sobre allò en què es fixen”.

És per això que Literapolis, que és una app gratuïta ja disponible per iOS i Android, consta de diferents proves que els lectors han d’anar superant. Totes les proves estan relacionades amb uns llibres concrets. De moment són sis, però aniran augmentant a mesura que el joc creixi. Ara per ara, l’aplicació compta amb obres de sis autors, tots de Barcelona i tots vius; tres dones i tres homes; quatre que escriuen en català i dos en castellà; i cadascun dels quals ha basat la seva novel·la en un barri diferent.

El desenvolupador del joc és l’empresa Iternatura. El seu director, Rafael de VIllasante, declara que ja estan acostumats a dur a terme aquest tipus de projectes: “Ens dediquem a relacionar moments de relax amb llocs concrets, mitjançant tecnologies que els facin visitables i interpretables”. És per això que ara la seva tasca ha anat encaminada a vincular els lectors amb l’univers narratiu de l’autor.

Els participants del joc hauran de tenir com a mínim 14 anys. Per tal d’involucrar les biblioteques en el joc, cada itinerari comença o acaba en una d’aquestes institucions. De fet, Barcelona ja compta amb biblioteques que treballen amb la geolocalització d’espais que apareixen en novel·les. És el cas de la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé, que està especialitzada en novel·la i narrativa del segle XX i contemporània ambientada a la capital.

L’aplicació es pot jugar en català o en castellà, i es presentarà durant La Setmana del Llibre en Català. Allà, els dies 15 i 16 de setembre s’han organitzat dues trobades de joves per jugar amb LiterapolisBCN. Després de descobrir l’App, es convidarà els jugadors a una orxatada i a conversar amb els autors, els noms dels quals l’organització prefereix mantenir en secret fins que els usuaris els descobreixin.

Com jugar a Literapolis

Tal com explica Miguel Pérez, director d’Aimtech Consulting, cada novel·la té tres itineraris: el primer serveix per descobrir un llibre desconegut, per tant, els jugadors no caldrà que hagin llegit l’obra; el segon es basa en contestar preguntes sobre la lectura una vegada s’ha llegit el llibre; i el tercer itinerari ofereix enigmes i jocs d’enginy relacionats amb novel·les i ciutats.

Cada dinàmica o itinerari consisteix a completar una llista de 10 proves geolocalitzades: només quan el jugador arriba al punt exacte marcat al mapa, s’activa la pregunta corresponent a aquell punt. Hi ha 3 tipus de proves: pregunta-resposta, fer una foto i penjar-la (de forma opcional) a Instagram, la xarxa que més èxit té entre els joves; i escriure un text breu de resposta a una pregunta.

Per cada prova contestada, el joc genera una recompensa (il·lustració, vídeo o foto) per al jugador, que l’emmagatzema al seu telèfon mòbil i continua jugant. Per cada itinerari completat (10 proves), el joc genera un premi: entrades 2×1 o descomptes especials per a equipaments o institucions que tenen a veure amb l’argument de la novel·la. Aquests equipament poden ser, per exemple, museus.

Cada cert temps, el joc genera uns Premis VIP entre els millors jugadors: entrades a esdeveniments especials, visites guiades o nocturnes… Marina Espasa destaca també el vessant pedagògic de l’aplicació, que espera que la comunitat educativa aculli amb entuasiasme. De fet, alguns professors ja han començat a fer proves amb LiterapolisBCN.

Us podeu descarregar l’app de LiterapolisBCN fent clic aquí.