Literapolisbcn, convidar a la lectura fent ruta per Barcelona

17.09.2017

La pluja va fer ben bé la guitza però finalment no va impedir que divendres a la tarda, en el marc de La Setmana, es fes la trobada de Literapolisbcn, l’aplicació literària que ha llançat l’Ajuntament de Barcelona des de l’oficina de Barcelona Ciutat Literària de la Unesco, integrada dins de l’ICUB. La trobada a la Plaça Nova va tenir dues parts. Una primera orientada a explicar el joc i una segona per conversar amb els escriptors que participen en el projecte. Entre totes dues parts, es van deixar un parell d’hores per a jugar.

Laura Soler, Maria Carme Roca, Patricia Marín i Pau Joan Hernández

Vejam, però, en què consisteix exactament Literapolisbcn. Es tracta, com s’ha dit, d’una aplicació per a mòbils que convida a l’usuari a entretenir-se observant i descobrint una Barcelona més o menys oculta. Aquella que dorm als angles de la literatura. El que proposa el joc són quatre històries independents, cadascuna lligada a una novel·la. Cada història conté tres itineraris, en tots caldrà fer una petita ruta per la ciutat i anar enllaçant els escenaris reals on transcorre el llibre en qüestió. Dels tres itineraris, un està pensat per a endevinar la novel·la responent un qüestionari, un altre per a resoldre diverses preguntes un cop ha estat llegida, i l’últim itinerari és una relació d’enigmes a desencriptar. A més a més, cal sumar-hi un component competitiu. Cada resposta encertada suma uns punts que faran que quedem més amunt o més avall del rànquing de partides. I encara més: un itinerari completat es veu recompensat amb entrades i descomptes per a visitar espais que tinguin a veure amb la novel·la.

L’empresa elaboradora del joc ha estat Iternatura, que ha treballat amb el concepte d’aproximació de la literatura a la gent jove. L’aplicació compta amb quatre històries pensades per a un públic adolescent, d’entre 14 i 18 anys. Però tampoc caldria reduir-ho forçadament a una franja d’edat específica. Es tracta, sobretot, d’un joc que poden gaudir totes les ments observadores i inquietes. Per exemple, aquelles persones que quan llegeixen, senten la picada de la curiositat per saber quin aspecte té el carrer on s’esdevé l’acció si aquest ha quedat detallat. Màrius Serra, moderador de l’activitat, admetia tenir aquesta actitud de certa tafaneria literària que l’ha engrescat a viatjar. En el cas de Literapolis, les zones que, per ara, tenen un protagonisme clau són l’Eixample, el Born i el Raval.

Els escriptors que han començat col·laborant a l’app han estat Laura Soler, Joan Pau Fernández, Patrícia Martín i Maria Carme Roca. Els quatre aporten una novel·la en català a les quals aviat se’ls afegiran dues històries en castellà de dos nous autors. “La gràcia és que, un cop feta la plataforma tecnològica, hi hagi moltes maneres d’introduir més novel·les a l’aplicació. No només que ho faci l’Ajuntament sinó que es puguin obrir altres vies, des del que proposin les editorials a la participació de projectes pedagògics”, m’explicava Marina Espasa, comissària de Barcelona Ciutat Literària de la Unesco. Es rumia, per exemple, ampliar-ho amb llibres en anglès. L’altra intenció és la de crear “una eina potent” per als professors de secundària. El sector educatiu pot aprofitar, especialment, una de les modalitats de resposta, la que obliga a escriure un text breu per poder avançar. O també, el fet que algunes de les històries disponibles siguin lectures obligatòries (de moment, però, només serà el cas de les novel·les que s’inclouran en castellà).

Literapolisbcn, a més, té la particularitat de ser una eina pionera. Presentada a l’última Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, s’espera que altres ciutats adoptin aquest projecte de coneixement literari i urbà. “De moment, la ciutat d’Edimburg és qui ha mostrat més interès”, destapava Espasa divendres a la tarda. A la trobada amb els autors, s’hi van acostar els primers jugadors, com ara una família de Sabadell que va completar un dels itineraris. Per proximitat a la catedral, van triar la ruta de “Persecució a Sant Antoni”. Malgrat la incomoditat de la pluja, la sensació durant el joc va ser bona, deien. “La veritat és que l’aplicació ens ha descobert llocs desconeguts. La sensació que tinc sovint és que anem a altres ciutats europees i observem moltíssim. En canvi, a Barcelona vas més per feina i no t’adones de la riquesa que té. En aquest sentit, també és una oportunitat per fer turisme”. Carles Cassanyes, el pare, és professor d’adults, i també venia animat per la sortida pedagògica que permet l’app. Després d’una breu conversa de Serra amb els autors, que compartien el bon sabor de boca de veure la seva obra mutada en una aplicació, la trobada es va tancar amb una orxatada passada per aigua tot desitjant dies de sol, que són els òptims per llançar-se al carrer i superar la gimcana virtual que és Literapolisbcn.

Us podeu descarregar l’aplicació aquí.