Literal: una fira d’idees i llibres radicals

19.03.2015

Dimecres 11 de març es va presentar a l’Ateneu l’Harmonia la fira del llibre crític, LITERAL, que es farà els dies 29, 30 i 31 de maig a la ciutat de Barcelona, en concret a l’antiga fàbrica i ara complex cultural Fabra i Coats. Van presentar la iniciativa Miguel Martin, editor de Virus editorial, Mònica Bertran, editora d’Icària editorial i Simón Vázquez, coordinador de LITERAL i editor de Tigre de Paper edicions.

Presentació de la fira Literal

Presentació de la fira LITERAL

Miguel Martín, de Virus editorial, va fer una defensa de la paraula viva, “que provoca debat, inquietud”. “El llibre polític és alguna cosa diferent a aquell que arriba a un nínxol de mercat progresista o radical, és una eina d’una comunitat de lluita, eina de l’acció col·lectiva”.

Mònica Bertran, d’Icaria editorial, va recordar que tot i que hi ha moltes fires, Literal pretén difondre idees i pensament crític, per aconseguir conèixer “més lectors crítics i autors”. El món editorial és “més que un negoci” i iniciatives com Literal pretenen transcendir això.

Simón Vázquez, coordinador de LITERAL va explicar en què consistirà la fira, de la que ja hi ha preinscrits més de 20 editorials, 4 llibreries i 12 mitjans col·laboradors. Durant la fira, va remarcar, es faran 5 conferències amb ponents destacats i més de 40 activitats proposades per les editorials i mitjans de comunicació participants. La programació i el cartell es presentaran al públic a principis de maig.

Es va destacar que la fira no serà un espai autoreferencial sinó que pretén arribar al públic general. Així doncs, paral·lelament a la fira, hi haurà una programació musical de música negre dirigida pel segell discogràfic i festival Say it Loud, i la col·laboració per amenitzar els temps d’oci del festival de cervesa artesana Barcelona Beer Festival que aquest cap de setmana fa el seu esdeveniment.

Fins el dia 25 de març restarà obert el període d’inscripcions a la fira amb la intenció de sumar el màxim de projectes editorials de llibre polític. La fira pretén demostrar que altres maneres de produir cultura són possibles, és per això que el finançament dependrà de les aportacions de les editorials i del públic en un crowfunding que engegaran el proper mes d’abril.

Per més informació podeu visitar aquest web.