L’ICUB aposta pels ajuts a creacions literàries teatrals

22.11.2018

De la mà de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) s’han posat en marxa les noves beques Carme Montoriol dirigides a dramaturgs. D’aquesta manera s’amplien els ajuts a la creació literària, que des de 2017 amb el naixement de les beques Montserrat Roig i que enguany, celebren la tercera edició, ja es va donar un pas per recolzar escriptors i escriptores emergents.

L’escriptora Montserrat Roig.

Les noves beques Carme Montoriol reten homenatge a la dramaturga, poeta i traductora barcelonina que va estrenar amb èxit diverses obres a Barcelona durant els anys trenta. Aquesta iniciativa s’ha dut a terme mitjançant l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), dins el programa de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO. La proposta vol ser un ajut per les creacions literàries teatrals. Fins ara, les existents beques Montserrat Roig  contaven amb un import de 60.000€ d’ajuda a les creacions literàries i escriptors emergent. Per tant, ara se sumen 12.000€ que aniran destinats només a dramaturgs.

Aquesta idea neix com a conseqüència de la important presència en escriptors en dramatúrgia a les darreres convocatòries de les beques Montserrat Roig. A més, s’ha decidit potenciar aquest gènere atès que està traspassant un bon moment i hi ha manca en els ajuts específics en aquest camp. Pel que fa la convocatòria d’enguany, s’obrirà del 23 de novembre i el període de presentació de projectes serà fins el 21 de desembre. S’hi podran presentar tots aquells dramaturgs que tinguin, com mínim, una obra estrenada i presentin un projecte d’escriptura.

Els guanyadors de les beques tindran dret a treballar durant dos mesos en un espai privat d’un equipament cultural important de la ciutat. En el cas de les beques Montserrat Roig, els espais de treball seran MUHBA Vil·la Joana Casa Verdaguer de la Literatura, Museu Picasso, Biblioteca de Catalunya, Reial Acadèmia de Bones Lletres, Arxiu Històric de Barcelona, Castell de Montjuïc, Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, Fundació Joan Miró, Biblioteca de Nou Barris, Biblioteca Francesca Bonnemaison. D’altra banda les beques Carme Montoriol, permetrà l´ús d’espais de treball com: Sala Beckett, Teatre Tantarantana, Nau Ivanow i Escenari Joan Brossa.

Trobada amb els autors premiats en la 2a edició

Aquest dimecres 21 de novembre, a les 19.00 hores, a l’Espai Contrabandos tindrà lloc una xerrada a càrrec dels 10 escriptors premiats en la segona edició de la convocatòria de les beques Montserrat Roig 2018. Son escriptors que han portat a terme el seu projecte literari durant el segon torn comprès entre els mesos de setembre i octubre. Entre ells:  Miquel Carandell, Miquel Duran, Jordi Julià, Roser Messa, Albert Mestres, Raquel Taranilla, Marià Veloy, Gemma Casamajó, Gabriel Ventura i Juan Vico. L’acta el conduirà la coordinadora de l’Oficina Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO, Marina Espasa. La sessió pretén incentivar l’intercanvi d’experiències entre els escriptors participants, i donar a conèixer els projectes d’escriptura que han desenvolupat durant la seva estada de treball als diferents espais singulars de la ciutat.

Podeu trobar més informació de les beques aquí.