Liberpress: per un món on no calguin llaços

4.10.2018

Recentment s’han fet públics els guanyadors dels premis Liberpress, uns guardons que concedeix l’associació homònima des de 1999 amb el suport de la Diputació de Girona, i que pretenen realçar la cultura de la solidaritat, en una dimensió internacional i centrant-se en artistes, entitats i professionals de la comunicació. Peter Kuper, Marina Rossell, Metges sense Fronteres, Almudena Grandes o Carlos Magdalena són alguns dels noms destacats d’aquesta vintena edició dels premis. Els premiats rebran el respectiu guardó en un acte que tindrà lloc a l’Auditori de Girona aquest divendres 5 d’octubre. Vegem-ne els guanyadors.

Marina Rossell | Foto: Liberpress.cat

El Premi Liberpress 2018 ha estat per Peter Kuper, dibuixant i caricaturista nord-americà nascut a Nova Jersey (EUA). És professor de la York’s School of Visual Arts i de la Parsons The New School for Design i la seva trajectòria ha inclòs portades i col·laboracions a la prestigiosa MAD. Ha adaptat obres com La metamorfosi de Kafka. Kuper rep el premi principal dels guardons perquè, a través dels seus còmics i dibuixos aguts i valents, ha retratat i denunciat la insolidaritat, l’autoritarisme i molts aspectes de la deshumanització de la nostra societat.

La cantautora catalana Marina Rossell s’endú el premi Cançó (que passarà a anomenar-se premi Joëlle Stinkess) pel seu compromís amb les llibertats socials i els drets humans. També per la seva carrera, llarga, virtuosa i excepcional, però sobretot per haver adoptat la veu de la denúncia, la solidaritat i el respecte. Rossell ha entès la música com un pont entre pobles, ideologies i persones. La seva veu és un crit a la convivència i la seva cançó, una eina de pau.

El premi Camins és per a Montserrat Fontané, cuinera gironina que rep el guardó per la seva digníssima trajectòria dedicada a la restauració i a la gastronomia casolana. Va esdevenir un model de sacrifici, lluita i passió pels seus tres fills: Joan, Josep i Jordi, els artistes i autors culinaris del Celler de Can Roca.

Silvia Venegas guanya el Premi Liberpress Cinema. Directora, productora i guionista de cinema documental, Venegas va obtenir el 2016 un Goya al Millor Curtmetratge Documental per Walls. És digna d’aquest guardó pel seu treball i compromís en tots els àmbits del cinema, denunciant les injustícies i defensant la dignitat de les persones. Sempre, aplicant una mirada crítica i dura, però combinada amb tendresa i honestedat humana.

El Liberpress de Literatura (que des d’ara passarà a dir-se Premi Ramón Chao) recau en aquesta edició sobre l’escriptora Almudena Grandes per la seva obra literària, dotada d’una bellesa excepcional i d’un compromís rigorós i per un llenguatge ric, humà i apassionat. D’altra banda, Carlos Magdalena guanya el LiVerdPress per la seva aferrissada dedicació a la salvaguarda del món vegetal, per haver estudiat, protegit i evitat la desaparició de moltes espècies de plantes i contribuir amb això a un món més sostenible.

El Premi Liberpress Catalunya és per Metges sense Fronteres per la seva trajectòria i tasca humanitària i solidària, en la qual ha atès una immensitat de gent necessitada. És una organització fundada a França el 1971 per un grup de metges i periodistes, que ajuda les víctimes de desastres naturals o humans, de conflictes armats i de gent desplaçada. El Premi LiberPress Associacions és per la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia, constituïda a Barcelona el 1989, per la seva tasca exemplar en intentar dignificar la vida i fer més suportable i menys feixuc el patiment dels nens i joves víctimes de càncer i altres greus malalties de llarga duració, i en acompanyar i ajudar en la lluita que diàriament duen a terme els seus familiars.

Carles Rahola

Cultura, justícia i solidaritat

El president de l’Associació Humanitària LiberPress, Carles McCragh ha volgut valorar “la noblesa de la denúncia i la importància, en aquests dies, de la llibertat d’expressió”. Aquesta és una edició particularment reivindicativa, política, humana i socialment parlant. Per això, els LiberPress d’enguany dediquen un espai al llaç, símbol de lluita i solidaritat. En concret, al llaç morat contra el maltractament i els assassinats de dones i contra la violència masclista; al llaç groc en suport i defensa de la llibertat dels presos catalans; al llaç rosa en suport de les dones afectades per càncer de mama; al blanc en defensa de la pau; al vermell en solidaritat amb els malalts del cor o de sida; al lila contra l’Alzheimer, i al taronja contra el maltractament animal.El llaç és una icona de lluita per la justícia. M’agradaria que arribés el moment que ningú tingui la necessitat de portar llaç”, destaca McCragh.

Especial menció mereix el Memorial LiberPress, aquest any dedicat a la figura de Carles Rahola, intel·lectual gironí afusellat pel franquisme el 1939. Es considera l’únic escriptor català assassinat per la seva obra durant la Guerra Civil. Rahola va treballar com a escrivent a la Diputació de Girona, publicava articles a L’Autonomista i va ser delegat de la Generalitat a Girona. Actualment, és un símbol en l’àmbit de la cultura gironina i catalana.

Si us crida l’atenció pel disseny, és perquè els LiberPress també cuiden de l’estètica. Per aquesta entrega, la imatge dels premis ha comptat ni més ni menys que amb el pols d’Eneko de las Heras, il·lustrador i dibuixant basc que ha col·laborat en publicacions com Interviú, Egin, El Jueves i ElCartel. És conegut per la seva ironia i implacable crítica vers les injustícies socials, així com per la seva implicació amb les causes solidàries. Fins i tot ha patit la censura de primera mà: l’any passat va ser acomiadat de 20 Minutos per una vinyeta titulada “Marca España”, un mes després dels fets de l’1 d’octubre.

 Més informació a la web oficial dels Premis Liberpress.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris