LiberisLiber Besalú obrirà amb un nou rècord d’editorials

30.09.2015

El sector editorial ja es prepara per la sisena edició del Liberisliber, la fira d’editorials independents de Besalú que se celebrarà els dies 3 i 4 d’octubre, i que enguany comptarà amb més segells que mai. 

El cavaller d'Espinzella, al Liberisliber de Besalú

El cavaller d’Espinzella, al Liberisliber de Besalú

L’organització ha fet una ampliació de places i aquesta s’ha vist novament i ràpidament superada. “Més editorials de Catalunya, però també de la resta de l’estat. Si fins ara ja venien segells del País Valencià i Aragó, enguany vindran també editors de les Illes Balears, Madrid i Galícia, entre d’altres”, ens avança Miquel-Àngel Codes, fundador i director de LiberisLiber.

LiberisLiber és una aposta per la ‘bibliodiversitat’, un terme manllevat i adaptat del vocabulari de l’ecologia. La bibliodiversitat posa en valor els editors i llibreters independents que mantenen viu un catàleg ric i divers i fan possible que el mercat editorial no quedi reduït a les consignes dels grans grups i la dictadura del bestseller.

A l’augment de participants, se li ha de sumar el conveni que la fira ha signat amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat de fomentar conjuntament la bibliodiversitat. Aquest objectiu es veurà reforçat a través de diferents vies d’actuació, com la distribució del catàleg de la fira a les biblioteques, concursos en comú, accions de visibilització de les novetats d’aquestes editorials, incentivar la presència dels bibliotecaris a la fira o la compra de llibres amb destí a la xarxa de biblioteques (una acció, per cert, que el Servei de Biblioteques ha anunciat que farà extensiva a altres fires de Catalunya). Finalment, aprofitant que és l’Any de les Biblioteques, s’organitzarà alguna activitat centrada específicament en la temàtica bibliotecària.

LiberisLiber també ha signat un acord amb el grup de llibreries Bestiari, que es concretarà en promocions i concursos conjunts, distintius per reconèixer les llibreries que aposten per la bibliodiversitat o aparadors dedicats a les petites editorials participants a la fira (Bestiari té una vintena llarga de llibreries repartides per tot el territori català). Totes aquestes accions s’emprendran a partir del mes de setembre d’enguany.

 

Miquel-Àngel Codes, director de LiberisLiber | Foto Noemí Roset

Miquel-Àngel Codes, director de LiberisLiber | Foto Noemí Roset

El Bus Indi de Besalú

En línies generals, la programació mantindrà les mateixes seccions de l’edició anterior, amb taules rodones, presentacions, concerts i recitals. “Ben aviat donarem a conèixer la programació, però estem convençuts que serà una gran edició, bàsicament perquè hem ampliat les places i vindran més de quaranta editorials amb una oferta de títols realment bona. Per altra banda, també tenim moltes ganes de veure com funcionarà el “Bus Indi”, l’autobús que sortirà de Barcelona cap a Besalú i que, inspirant-se en el Tren Negro de Gijón, esperem sigui una festa literària sobre rodes en tota regla”, diu Codes.

Historiador de l’art de formació, Codes desconeixia l’entramat editorial quan va impulsar aquesta fira, ara fa sis anys. “Un amic músic va muntar una editorial de poesia i em va picar la curiositat” ens explicava en una entrevista a Núvol el director de la fira, que considera que “l’amenaça número 1 del sector editorial és la pèrdua de prestigi de l’acte de llegir, fins i tot per sobre del fet indiscutible que tots som més pobres (i els rics, més rics, és clar)”. Però Codes és optimista i considera que “no hi ha res perdut. Si el missatge arriba amb senzillesa i una mínima gràcia (important), la massa lectora pot augmentar de manera notable”.

Podeu consultar la llista d’expositors inscrits aquí.

Enllaç relacionat: Miquel-Àngel Codes: “El llibre de paper no morirà mai”