Libelista: alimentar la bibliodiversitat

25.07.2017

Aquest dimarts, La Impossible ha acollit la presentació del projecte Libelista, la plataforma de venda on-line de llibres, en format paper i digital, que neix amb la vocació de potenciar i amplificar el valor de la llibreria de proximitat i de connectar els llibreters amb els lectors. És com un Amazon de les llibreries independents, però més complet, perquè ofereix més serveis que la simple distribució.

La roda de premsa ha anat a càrrec d’Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de CatalunyaPaula Jarrin, llibretera de Llibreria Al·lots, Laura Huerga, editora de Raig Verd Editorial, i Àurea Juan, responsable de gestió de Libelista. Daura ha parlat dels inicis d’un projecte “cuit a foc lent per fer les coses ben fetes”, que va néixer l’any 2012 amb el nom de Liberdrac per afrontar “el repte tecnològic”, amb el Gremi de Llibreters com a pal de paller per sostenir-lo, per connectar les llibreries i fer viable la seva eventual transversalitat.

El 2015 van superar aquella “fase beta” i van fer un pas més: el projecte es va expandir més enllà de Catalunya, i va canviar de nom: Libelista. “Ara ja estem plenament operatius”, ha explicat Àurea Juan. La seva aposta és molt clara: consolidar el model i donar un servei que estigui a l’alçada dels grans distribuïdors internacionals, però sense limitar-se a la mera distribució: “No només volem ser un recipient, també generem contingut cultural”.

Libelista crea un entorn on-line comú que visualitza la feina prescriptora de les llibreries i posa les eines eCommerce a la seva disposició. Els usuaris lectors, cada cop més acostumats a comprar en l’entorn de les xarxes i internet, tenen en Libelista un instrument que registra el seu interès i que els ofereix una varietat d’opcions per adquirir llibres sense haver d’abandonar els beneficis que ofereix el comerç local.

A la presentació, com hem dit, també hi han intervingut una llibretera, Paula Jarrin (Llibreria Al·lots), i una editora, Laura Huerga (Raig Verd); la primera ha dit que Libelista serveix perquè “es vegi la diversitat de les llibreries independents” i augmenti la seva visibilitat; Huerga, per la seva banda, ha desmentit que Libelista sigui l’Amazon de les llibreries independents, “perquè Amazon només distribueix”, i a diferència de Libelista “no crea res”. L’editora també s’ha mostrat crítica amb la percepció que té molta gent que els llibres més venuts són els més bons, cosa que Amazon, amb el seu funcionament, no fa altra cosa que potenciar.

Actualment, la plataforma està integrada per 140 llibreries de tot l’Estat, 45 de les quals a Catalunya, i està disponible tant en català com en castellà (i properament en èuscar). Juan també ha explicat que tenen registrades 180.000 visites, amb prop de 5.000 usuaris registrats i més de 1.500 comandes realitzades (un 30% de compres són de llibre en format paper i un 70% en format digital, amb un preu mitjà de 18,45 €). A més, a la seva base de dades tenen un total de 350.000 referències de llibres en paper i 70.000 en digital.

Libelista és una iniciativa que, a banda del Gremi de Llibreters, compta amb el suport de Nube Digital, Espurna Nec&Otium, Parcir, Bassa, Trasloan Llibres i Núvol (per servir-vos). Trobareu més informació fent clic a la seva pàgina web.

Etiquetes: