L’hora Pamuk

2.04.2014

Aquest dijous, 3 d’abril, a les 19.00 hores, el Born Centre Cultural acull l’última  sessió del cicle de converses D.O. Europa, comissariat per la periodista Mònica Terribas. Aquesta setmana comptarà amb un convidat extraordinari, l’escriptor Orhan Pamuk (Istanbul, Turquia, 1952).

 

Orhan Pamuk

Premi Nobel de Literatura, Orhan Pamuk és escriptor i professor d’Humanitats a la Universitat de Columbia. Va estudiar arquitectura i periodisme abans de dedicar-se plenament a l’escriptura. Ha viscut llargues temporades als Estats Units, on ha exercit de docent en diverses universitats, encara que actualment viu a Istanbul, la ciutat on va néixer. El retrat nostàlgic d’Istanbul que Pamuk dibuixa a la seva obra, cruïlla entre Orient i Occident, li va valer el màxim reconeixement del món de les lletres el 2006, però també va ser objecte de controvèrsia al seu país, per la denúncia pública que havia fet el 2005 del genocidi armeni i la mort de milers de kurds a mans de l’Imperi otomà (1915). L’Estat turc el va sotmetre a un judici per injúries, mentre la comunitat internacional va mobilitzar-se a favor de l’escriptor. L’any 2012 va rebre a Copenhaguen el premi Sonning per la seva contribució a la cultura europea. Entre les seves obres, que han estat traduïdes a més de 60 llengües, destaquen les novel·les Cevdet Bey e hijosLa casa del silencioEl castell blanc, Em dic vermellEl llibre negreLa nova vidaNeuEl museu de la innocència i els llibres d’assaig IstanbulCiutat i recordsLa maleta de mi padre Altres colors.

El cicle D.O.Europa dins els actes del Tricentenari BCN ha reunit pensadors i intel·lectuals de prestigi internacional per reflexionar sobre qüestions com la construcció de la identitat europea, la definició política, econòmica i social d’un projecte comú per gairebé 500 milions de ciutadans.

Per D.O Europa han passat pensadors com Zygmunt Bauman ,la sociòloga Saskia Sassen i l’activista Susan George, el politòleg Sami Naïr i, el 3 d’abril es tancarà el cicle amb el diàleg Orient-Occident que aportarà la perspectiva de l’escriptor Orhan Pamuk .

La xerrada se celebrarà aquest dijous 3 d’abril a les 19h a  la Sala Moragues del Born centre Cultural. L’activitat és oberta i gratuïta, però l’aforament és limitat. La conversa es podrà seguir en directe en streaming des del web del Tricentenari BCN.