L’homicidi no té redempció però té premi

11.11.2018

Per desè any consecutiu, RBA torna a convocar el Premi Crims de Tinta, que premia novel·les del genère policíac o d’intriga. L’únic guanyador del premi rebrà una dotació de 5.000 euros i la seva obra serà publicada a la col·lecció La Negra de la Magrana. El premi Crims de Tinta ja s’ha convertit en tot un referent del gènere i han guardonat en edicions anteriors a Joan Miquel CapellMarc Moreno i Núria Cadenes. Fem un repàs dels títols guanyadors de les edicions més recents

Joan Miquel Capell al balcó del seu despatx. | © Ester Roig

Amb Wad-RasJoan Miquel Capell, antic membre dels Mossos d’Esquadra, ha guanyat l’última edició del premi, que s’ha publicat aquest mateix any. Inspirada en un cas real, la novel·la comença amb la mort per sobredosi de la Manuela, una interna de la presó de dones del Poblenou (la presó de Wad-Ras, que pren el nom del carrer on era, avui Doctor Trueta; Wad-Ras va ser alhora una batalla bregada entre Espanya i el Marroc). Després del traspàs, arriba la consegüent investigació: com va poder passar, en quines circumstàncies, qui hi pot haver involucrat… Cal aixecar totes les pedres, estirar tots els fils. És un cas estrany: la Manuela està reclosa al Departament de Mares (disset dones amb els seus fills), que “és un microcosmos dins de la presó, un nucli tancat i restringit”. Com hi poden haver arribat les drogues? Qui les ha entrat? Per quins motius? La trama segueix tots aquests interrogants, que són un simple pretext per  a explicar altres coses. La novel·la és, sobretot, la crònica d’una eufòria i una època: la Barcelona canviant de 1991, una ciutat preolímpica, aixecada, “sotmesa a la sobredosi de l’heroïna i a la sida”.

Ambientada en la Barcelona de 1991, el fil argumental es vertebra a partir de la investigació del cas i tots els interrogants que suscita. Alhora es retrata l’eufòria de l’època i la polèmica de les disputes que van sorgir després que un jutge encarregués el cas als Mossos. La polèmica es va produir perquè era la primera vegada que se’ls hi atorgava un cas judicial i no tothom hi estava d’acord. Capell ha posat la seva informació privilegiada al servei d’una intrga i ha sabut captar un moment de la nostra història recent. Podeu veure l’entrevista gravada que li hem fet aquí.

Marc Moreno

Marc Moreno, escriptor i periodista, va ser el guanyador del VIII Premi Crims de Tinta amb la novel·la Temps de rates que mostra la realitat del país a través d’una narració humorística d’un món on només hi ha pobresa, és a dir, on la gent viu una realitat de la qual no se’n sent parlar normalment, que incou també delicte, droga i mala sort.

Moreno porta fins a l’extrem l’arquetip dels perdedors i crea “uns antiherois supervivents i amorals que, malgrat tots els seus esforços per aconseguir el contrari, generen empatia en els lectors”. El protagonista es troba enmig d’un dilema sense solució que fa de motor —eficient i de gran potència argumental— de tota la novel·la.

Ambientada al barri barceloní de La Verneda i a través de la perspectiva d’uns joves sense futur, el fil argumental comença amb el traspàs d’una motxilla negra i el dilema sense solució del protagonista que desencadena pors, intrigues, inquietuds i preguntes que la novel·la anirà develant amb bon ritme en una trama que no s’atura.

 

Ricardo Rodrigo, Ada Colau i Núria Cadenes | Premsa RBA.

Ricardo Rodrigo, Ada Colau i Núria Cadenes | Premsa RBA.

Al 2016, Núria Cadenes, escriptora i periodista, va ser guardonada amb Tota la veritat, una novel·la violenta que surt del model tradicional del gènere. Basat en múltiples fragments breus i diferents veus narratives, el relat mostra amb un toc humorístic diferents històries, algunes de les quals basades en fets reals, situades en un poble de l’interior, que reflecteixen la realitat actual. Llegiu la ressenya que n’ha fet Anna M. Villalonga. I també l’entrevista gravada amb l’autora aquí. 

El Premi Crims de Tinta s’ha convertit en tot un referent de la novel·la negra i policíaca en català. Podeu consultar les bases del X Premi Crims de Tinta aquí.