L’explosió del microteatre

12.06.2012

 

Potser perquè a les Illes Balears, les retallades en cultura començaren abans que a altres llocs, els professionals de les arts escèniques de Mallorca s’inventaren ara fa un any un dels fenòmens més peculiars i exitosos dels darrers anys. Agafant com a model el Microteatro por dinero de Madrid, s’organitzà a l’antiga presó de Palma la primera edició del Microteatre per Delicte, que hagué de prorrogar durant tres setmanes, sorprenent els propis organitzadors. Després vingueren (amb periodicitat bimestral) el Microteatre de Guerra i Pau (al castell militar de Sant Carles), el Microteatre per Consumisme (a les degradades Galeries comercials Velázquez del centre de Palma), el Microteatre per Ficció (als estudis abandonats de Nova Televisió on fins llavors es rodaven les sèries produïdes per IB3) i el Microteatre per Romanticisme (als Jardins d’Alfàbia, en plena Serra de Tramuntana).

Es pot dir que la implicació de tot el sector (una trentena de professionals entre intèrprets, directors i autors participen a cada edició) ha estat una de les claus de l’èxit de crítica i públic de la iniciativa, coordinada per Joan Porcel, el productor i inductor del projecte. A hores d’ara ningú dubta que el nivell de creativitat i talent desfermat pel microteatre durant aquest darrer any feia temps que no es veia a les illes. Podeu comprovar-ho a les crítiques que s’han publicat a Fancultura i al Diario de Mallorca. Totes les obres, a més, s’han publicat en una col·lecció (Miniatures teatrals, Editorial Òrbita) que ja té dos volums.

Personalment, he tengut ocasió de participar-hi com a autor i director en una edició, i com a director a dues més, i crec que la sensació general és que l’oportunitat creativa que ha suposat aquest projecte ens ha fet reflexionar sobre la importància que té no deixar-se arrossegar per l’ambient negatiu que es respira. Moltes de les peces que s’hi han vist han tengut un component reivindicatiu important, i això ha demostrat que la protesta contra les retallades es pot fer també d’una manera creativa. Cal comentar també que quatre de les peces estrenades han tingut continuïtat en forma de curtmetratge.

Bona part de l’encant dela proposta ha estat cercar per a cada microteatre una ubicació singular. I ara es posarà en marxa la idea d’una edició itinerant per la part forana de Mallorca. Amb el títol Microteatre per veïnatge, la propera entrega, que ja s’està preparant, comptarà amb els textos: “Pastisseria”, de Salvador Oliva; “Un bus a Barcelona”, de Xavi Núñez, “La pudor al replà”, de Joan Fullana; “Desagertzeak”, de Jaume Miró, “Pares biològics”, de Toni Lluis Reyes i “La carnisseria”, de Juanma Palacios. S’estrenarà dia 21 de juny a Capdepera i rodarà durant el mes de juliol per Ses Salines, Sa Pobla, Inca, Sant Llorenç, Calvià, Artà i Campanet.

Per més info podeu consultar el perfil de Facebook  o al Twitter @Microteatres

 

Microteatre a Mallorca