Fira Tàrrega presenta ‘Gran rifa d’un fabulós viatge a Mèxic’

Fira Tàrrega acull l'espectacle Gran rifa d’un fabulós viatge a Mèxic, produït per les companyies Obskené i Teatro Ojo, que és un joc escènic, un detonador de converses entre els ciutadans per re-cordar (tornar a passar pel cor) l’exili, reflexionar-hi i, alhora, posar-se en la pell d’una possible emigració.

Fira Tàrrega acull l’espectacle Gran rifa d’un fabulós viatge a Mèxic, produït per les companyies Obskené i Teatro Ojo, que és un joc escènic, un detonador de converses entre els ciutadans per re-cordar (tornar a passar pel cor) l’exili, reflexionar-hi i, alhora, posar-se en la pell d’una possible emigració. 

13 de juny de 1939. El vaixell Sinaia arribava al port de Veracruz, a Mèxic. A bord hi viatjaven 1.599 persones que van ser obligades a abandonar la seva llar, la seva terra, davant el triomf del franquisme a Espanya. “O lluitaves o esperaves a que t’afusellessin. Les tropes de Franco anaven avançant i va arribar un moment que vam haver de marxar. La vida està per sobre dels ideals” explica Elvira Godás, una de les exiliades. Tenia poc més de vint anys i un fill acabat de néixer quan, juntament amb el seu marit, va pujar a bord del Sinaia. Al principi, explica, pensaven que per Nadal tornarien a Catalunya, que Franco no triomfaria, i es resistien a crear una nova llar, vivien provisionalment, encadenats al record. “Però els nadals anaven passant, un darrere l’altre, i nosaltres seguíem a Mèxic. Llavors vam comprendre que l’exili era casa nostra i ens vam instal·lar” confessa Godás.

Aquest és el context de l’espectacle Gran rifa d’un fabulós viatge a Mèxic, que la companyia Obskené i els mexicans Teatro Ojo presentaran d’aquí a dues setmanes a Fira Tàrrega. La proposta, a mig camí entre la instal·lació i el teatre documental, pretén ser un exercici de memòria, una reflexió-diàleg sobre l’exili a partir d’un viatge imaginari. Comencen, de fet, llençant una pregunta: què t’emportaries per sentir la teva llar lluny de la teva terra? Aquells qui, a més de respondre, portin l’objecte a l’Espai Sinaia de Tàrrega, participaran en el sorteig d’un viatge a Mèxic on podran recrear el recorregut dels exiliats, –de Veracruz a Ciutat de Mèxic –, amb totes les despeses pagades.

Després d’adonar-se de la dificultat de pensar l’exili republicà espanyol des de dues perspectives tan aparentment distants com són Catalunya i Mèxic, ambdues companyies van arribar a la conclusió que del que es tractava era, precisament, de potenciar les diferències.  “Vam veure que no ens hi podíem apropar a través de la ficció, que no calia recrear la història de l’exili republicà, només posar en joc l’art de la memòria” diu Héctor Bourges, integrant de Teatro Ojo. De fet, no només entenen la memòria com allò que recupera el passat sinó com allò que també incumbeix al futur i al present. “Volíem subratllar la seva dimensió performativa, el seu irremeiable vincle amb el cos individual i col·lectiu, amb la temporalitat i el diàleg” expliquen Bourges i Ricard Soler, membre de la companyia Obskené.

Per aquest motiu, Gran rifa d’un fabulós viatge a Mèxic és un joc escènic, un detonador de converses entre els ciutadans per re-cordar (tornar a passar pel cor) l’exili, reflexionar-hi i, alhora, posar-se en la pell d’una possible emigració. “Actualment molta gent es veu obligada, per raons polítiques, bèl·liques o econòmiques, a plantejar-se la necessitat d’abandonar casa seva” diu Ricard Soler. A més, és clar, del boom d’un turisme que ha convertit el món en un espectacle i segons quins països en una mena de parc temàtic. “Potser ara, que es compleixen 75 anys de l’arribada dels primers refugiats, és el moment ideal per pensar-hi i preguntar-nos, des de Catalunya i des de Mèxic, què fa possible una llar, una nació i la mateixa memòria” afegeix Bourges.

Un cop a Mèxic, el guanyador de la rifa podrà habitar per un moment els carrers que transitaren els exiliats, els llocs on van viure i van ser acollits. Obskené i Teatro Ojo plantegen el viatge com una experiència de rastreig en l’actual Mèxic, un recorregut holístic per espais relacionats amb l’exili republicà. “No perseguim testimonis, volem produir converses, ser un detonador d’esdeveniments. Estem convençuts que el guanyador tornarà amb molts relats que després voldrà enregistrar” assegura Héctor Bourges.

Tot i que el guanyador de la rifa podrà visitar els llocs fundats pels exiliats, com escoles, restaurants o la Casa Buñuel, el Mèxic actual té poc a veure amb el dels anys 30. “Llavors va acollir un munt de refugiats i avui, en canvi, és un país que expulsa ciutadans cap als Estats Units”. Segons Bourges, aquest viatge no és només una pregunta per Catalunya sinó també pels mateixos mexicans: Què ha passat en aquests 75 anys? com hem arribat a aquesta descomposició política?”.

Paradoxalment, Obskené i Teatro Ojo es neguen a donar concessions a la malenconia i per aquest motiu han optat per un títol festiu, fins i tot alegre, com és Gran rifa d’un fabulós viatge a Mèxic. “Amb quina tinta escrivim el record? es pregunta Bourges, que creu que estem dibuixant l’exili des del bàndol franquista. Perquè sí, 23.000 republicans es van veure obligats a fugir de l’Espanya franquista i abandonar la seva terra però potser, com l’Elvira Godás, van ser capaços de crear una nova llar.

“Hasta que ya no se puede más / porque un día ya no se puede más. Y entonces / al abrir la ventana / ves el alto perfil, / la nieve de los volcanes, / los árboles lejanos. / Y ese día, / ese día, / aceptas el paisaje.” Reconciliación, d’Angelina Muñiz.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació