L’EVA, del Penedès al Priorat

25.06.2017

Després de l’èxit de la 13a edició de l’EVA Penedès, amb més de 2.900 espectadors, ara arriba el torn del Priorat, que acollirà la segona part del festival a Pradell de la Teixeta. Toni Gomila, Màrius Serra, Noemí Caballer, Maria Arnal i Marcel Bagés encapçalen un gran cartell que també compta amb la presència de companyies occitanes. El cap de setmana del 30 de juny al 2 de juliol, el Priorat En Veu Alta us espera.

Núria Martínez Vernis i Martí Sales

L’espectacle inaugural del 30 de juny serà ‘Alcohols‘. Dos poetes, Núria Martinez-Vernis i Martí Sales, ens posen cara a cara amb amb l’alcohol des de perspectives molt diferents a través de textos propis o de poetes com Vinyoli o Rabelais. La nit de divendres culminarà amb ‘Peccattum‘, pornorondalles, rondalles verdes, pecadores, brutes… bocins de contes populars recollits per mossèn Alcover amb Toni Gomila i Catalina Florit.

Narració amb l’itinerant ‘A tres bandes‘, un clàssic de l’EVA, que enguany protagonitzen Rosa Cadafalch homenatjant Montserrat Roig, Ireneu Tranis amb ‘El venedor d’històries’ i Noemí Caballer. La Companyia Mea Culpa ens farà reviure ‘L’últim dia del Cafè de la Granota‘ abans que Mequinensa desaparegui sota les aigües del pantà, uns records que enllacen amb diversos contes de Jesús Moncada amb l’humor i la ironia que caracteritzen la seva obra. Més espais de narració, el Fòrum obert, on qualsevol de nosaltres pot ser lector, compartir històries i rebre aplaudiments. I un cafè tertúlia sobre ‘Cooperativisme, cultura i oralitat al Priorat‘ amb Pere Audí.

Un dels trets identificatius del Festival EVA són els espais. A més de places s’hi sumen baixos de cases, el Castell, el Sindicat o la Cova del Rector. Noemí Caballer ens hi durà amb ‘Cuentos en los labios‘, una caminada fins a la cova amb llanterna i coixí per posar-hi el cul i, en arribar, històries carregades de llavis delerosos i ansietats vàries, contes eròtics i llegendes de la tradició oral.

Com sempre, l’EVA té també estones pensades per a públic familiar. Seran a Pradell Màrius Serra, amb qui jugarem amb les paraules, i la Companyia Olveira Salcedo ens regalarà una tarda màgica de teatre d’ombres amb ‘Hamelin‘.

Màrius Serra | Foto X.R. Trigo

L’EVA 2017 ens proposa un apropament a una cultura tan propera com és l’occitana. Juntament amb el CAOC, el Centre d’Agermanament Occitano-Català, el festival durà a Pradell una exhibició del joc de La Morra i un ball folk occità amb Mirabèl.

Més música la que hi posaran Marcel Casellas Trio improvisant i recreant cançó tradicional i gèneres de ball dels Països Catalans, tot partint del llegat de la nostra música mediterrània. I l’EVA Pradell de la Teixeta 2017 clourà també amb música. Seran Maria Arnal i Marcel Bagés presentant ’45 cerebros y 1 corazón’. La vocalista de Badalona i el guitarrista de Flix aconsegueixen arribar al cor continuant la cadena de transmisssió de la músca popular amb cançons pròpies que s’uneixen al rescat de gravacions de camp, arxius i fonoteques de la península ibèrica.

Etiquetes: