L’Europa d’avui… i demà? Quatre reflexions des de quatre angles diferents

4.07.2017

Un reportatge imprescindible sobre el present i el futur d’Europa, amb quatre articles escrits per quatre especialistes que no deixen indiferent. Sens dubte, una preocupació molt present en el dia a dia dels qui ens trobem en aquesta comunitat i que convé, doncs, analitzar.

Lamentablement, els genocidis als Balcans o l’actual repudi institucional dels refugiats, condemants a viure en uns camps infames fora dels reixats de l’espai europeu, ens mostra que l’horror a Europa no va acabarel 1945.

George Steiner va manifestar que «Europa ja no té cap model per proposar, ni tan sols als seus joves» i va concloure que «és un miracle que encara existeixi una civilització europea». Us oferim quatre reflexions que conformen el reportatge titulat «Cap on vas, Europa?», en el qual el filòsof Xavier Antich, el politòleg Lluís Orriols, l’economista Josep Oliver i el periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro s’endinsen en el laberint europeu i n’analitzen els problemes, les mutacions i els reptes. Sens dubte un material cabdal i imprescindible per a entendre la incertesa i la inseguretat que vivim avui dia en el marc europeu.

Ferran Mascarell dedica un article als Jocs Olímpics de Barcelona, amb motiu dels 25 anys. Un esdeveniment que va ser clau per a la transformació de la ciutat, tant des d’un punt de vista urbanístic i econòmic com moral. Mascarell parla de fins a quatre grans aportacions dels Jocs a la ciutat: va ser una transformació de la nostra mentalitat col·lectiva; va tenir un impacte redistributiu a la ciutat; es va viure un procés de modernització extraordinari, i la catalanitat en va sortir reforçada.

Us presentem els parlaments del pare Josep Massot i Muntaner i del pare abat Josep M. Soler que van llegir el dia dels Premis Crítica «Serra d’Or», celebrats el passat 3 de maig a l’Espai Endesa de Barcelona. A més, us oferim un ampli reportatge fotogràfic de la jornada.

Enguany se celebren 100 anys de la Copoteca del FAD, que disposa d’una àmplia col·lecció de copes que ens ensenyen l’evolució de les arts i del disseny a Catalunya. Pilar Vélez fa un repàs d’aquesta col·lecció de copes amb les quals, cada any, al llarg d’aquest segle, s’ha fet un brindis.

Xènia Bussé entrevista l’editor Quim Torra, director de la «Revista de Catalunya» i també membre del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya. Ens parla com a editor d’Acontravent Edicions, que té l’objectiu d’«anar a buscar la nostra tradició perduda, però no solament per desenterrar-la, sinó per desmomificar-la. Volem rescatar una part important de la literatura periodística, però posant-la d’actualitat».

A teatre, Enric Gallén ens introdueix en l’obra de Llàtzer Garcia, un jove dramaturg i director de teatre «amb una proposta dramatúrgica personal, original i compromesa, ben acollida fins ara per crítica i públic». Ens parla de les obres més destacades, que ha dut a terme per mitjà de la Companyia Arcàdia, com ara La terra oblidada, Sota la ciutat o La pols, guanyadora del Premi Crítica «Serra d’Or» 2015 al millor text.

A cinema, Tariq Porter posa damunt la taula el nou cinema grec, encapçalat per Yorgos Lanthimos i Athina Rachel Tsangari, i format per veus profundes i reveladores que ens arriben des de l’altra banda del Mediterrani.

Pere Antoni Pons ens parla de Júlia Cot, una de les guionistes del «Polònia». Tot va començar als 11 anys mirant el «Sense títol» d’Andreu Buenafuente i, gràcies a això, va saber què volia fer de gran: «escriure coses divertides». Pons fa un repàs de la seva trajectòria professional i ens explica tot el que significa haver treballat al costat de grans humoristes i què comporta treballar escrivint guions amb humor.

Teresa Mañà ens ofereix un recull de llibres per a infants i adolescents que de segur són interessants per a llegir-los aquest estiu. Algunes de les seves recomanacions són les ja conegudes Viure amb la Hilda (i els seus inconvenients), de Bel Olid i Mercè Canals, La Mèdium, de Silvestre Vilaplana, o l’àlbum il·lustrat Bestiari salvatge d’estar per casa, de Sebastià Serra.

En aquest número hem volgut recordar l’economista Josep M. Muntaner i Pasqual, que ens va deixar el passat mes d’abril. Va ser col·laborador de «Serra d’Or» durant més de trenta anys i ocupava la secció d’economia de la revista.

Jaume Fabre ens explica la transformació de la biblioteca de l’Associació de la Premsa en el Centre de Documentació Montserrat Roig, un lloc indispensable per a obtenir qualsevol mena d’informació sobre la professió periodística.

També trobareu, com sempre, les tres columnes de Josep M. Cadena, Josep M. Panareda i Irene Rigau, i la secció de lectures amb ressenyes i notes de lectura de les publicacions més recents.

Per acabar, podeu gaudir de la pàgina d’entreteniments, amb els mots encreuats de Màrius Serra i el Sidoku de David Puertas.

Al núm. de juny de «Serra d’Or», en paper o en digital! I si vens a la Llibreria Abadia del carrer Ausiàs Marc de Barcelona, et deixem el número per només 6 €!