L’Eurocambra permet l’exposició censurada sobre llengua catalana

22.02.2019

El mateix dia que l’Eurocambra cancel·lava la conferència sobre el judici de l’1 d’octubre de Quim Torra i Carles Puigdemont, el president Antonio Tajani també prohibia l’exposició sobre llengua catalana The Catalan Language: 10 million European voices. Avui, després de les negociacions amb els equips de Tremosa i de l’ONG del català, l’Eurocambra ha aixecat el vet a la mostra.

El Parlament Europeu des de l’exterior | Foto: Parlament Europeu

El passat 15 de febrer, els responsables del servei d’exposicions del Parlament Europeu havien prohibit la mostra, a través d’una comunicació a l’entitat, al·legant motius de seguretat. L’Eurocambra ha rectificat després que l’eurodiputat Ramon Tremosa i la mateixa Plataforma denunciessin els fets públicament. El president de l’entitat, Òscar Escuder, ha assegurat que “no podia ser d’una altra manera” i ha qualificat “d’inaudit” que el Parlament Europeu prohibís una exposició “sobre una llengua europea”. L’Eurocambra havia retirat el permís per a la mostra dient que “no era apropiada” per la proximitat amb les eleccions generals.

“Molta gent desconeix que el català és una llengua líder a la ràdio, amb milions de persones que l’escolten cada dia; que és líder a la televisió, i que el dia de Sant Jordi es venen més llibres en català que en castellà. Desconeixen que la indústria editorial catalana és potentíssima”, explica l’eurodiputat Ramon Tremosa. L’exposició s’ubicarà a la primera planta del Parlament Europeu, a Brussel·les, entre el 4 i el 7 de març.

Segons ha explicat Tremosa, l’objectiu és fer una mostra d’un tema lingüístic i cultural, desvinculant-lo de qualsevol iniciativa política. L’exposició pretén explicar als eurodiputats, treballadors i visitants del Parlament Europeu, que el català no és una llengua minoritària, sinó la 14a més parlada d’Europa, i també quina és la seva situació actual, i quines són les problemàtiques generades per la no oficialitat a la Unió Europea i a l’Estat espanyol.