L’ethio-soul d’Ester Rada

21.10.2015

Vitalitat i bon ritme. Aquesta seria una bona definició per resumir el concert que va fer Ester Rada al Teatre Conservatori de Manresa durant la Fira Mediterrània, que va tenir lloc el 17 d’octubre passat. La impressionant veu d’Ester Rada és reconeguda internacionalment, pel seu estil soul, que combina amb música de ritmes urbans amb la tradició etíop de jazz i funk. Una mescla musical sota el paraigua de l’ethio-soul (soul i música etíop) que l’ha portat a ser reconeguda per Europa, Austràlia, els Estats Units i el Canadà.

Ester Rada, a la Fira Mediterrània | Foto: © Josep Tomàs

Ester Rada, a la Fira Mediterrània | Foto: © Josep Tomàs

Tot i ser d’ascendència africana —els seus pares eren jueus etíops que van emigrar a Israel—, Ester Rada va néixer l’any 1985 a Hebron. En una entrevista a El País colombià, Rada afirmava: “Sóc tan israealiana com etíopa. Vaig néixer a Israel, és casa meva. Crec que les úniques víctimes del racisme són els mateixos racistes. Però no m’interessa la política. Jo només faig música i propago el missatge de l’amor”. Per descriure’s a si mateixa, simplement afirma: “És una llarga història, però per fer-ho senzill, deixa’m que digui que jo ho sóc tot i que tot és tot”.

Rada va créixer escoltant tant el soul occidental com la música tradicional etíopa, dos elements constants en la seva producció musical. El seu primer senzill, Life Happens va sortir a la llum el 2013 gràcies als productors israelians Kuti (Kutiman/Thru-You) i Sabbo (Soulico), amb el qual es va guanyar un lloc a l’escena musical internacional per la seva gran potència escènica, reforçada pels trets africans. La crítica va rebre molt positivament aquest llançament i va descriure la seva música “un so transcultural que és una profunda reflexió de l’herència dels etíops nascuts a Israel”. A més a més, Rada és coneguda per haver versionat veus tan famoses i potents com Nina Simone, Ella Fitzgerald o Aretha Franklin.

Precisament, dissabte vam poder escoltar “Four Women” de Nina Simone a través de la sorprenent veu de Rada, en una actuació totalment entregada de l’artista. Durant una hora, que va passar massa ràpida, el Teatre Conservatori de Manresa es va submergir en l’univers musical de Rada i del seu grup musical, format per Michael Guy (baix), Ben Jose (guitarra), Lior Romano (teclats), Dan Mayo (bateria), Inon Peretz (trompeta), Gal Dahan (saxo) i Maayan Mylo (trombó). Tot i que és la primera vegada que Ester Rada actua a la Fira Mediterrània —va aprofitar el seu pas per Catalunya per estrenar-se l’endemà a la sala Jamboree de Barcelona—, l’actuació del grup va ser molt aplaudida, i no hi va faltar un solo de saxo, que va crear una gran ovació entre el públic.

Tot i que el públic va estar molt receptiu amb l’actuació de la cantant, a Catalunya la seva música és poc coneguda. De fet, quan Rada va demanar al públic que continués el seu senzill més conegut, Life happens, només una espectadora va ser capaç de fer la tornada. Però precisament aquest és l’esperit de la Fira Mediterrània: que puguem conèixer artistes reconeguts a àmbit internacional que no han passat mai per casa. Sempre hi ha d’haver una primera vegada, i després del seu pas per Manresa, la seva música i la seva enèrgica vitalitat no ens passarà desapercebuda. No en va està cridada a ser una de les grans dives de la música europea.