L’etern problema dels professionals del doblatge

20.01.2018

Els treballadors del doblatge fa 4 anys que estan desproveïts d’un conveni col·lectiu, els sous romanen congelats des del 2009 i les condicions del sector, en el que els contractes són verbals i no tenen més d’un dia de durada, estan esdevenint molt precàries.

Micròfon de gravació | Foto: arxiu

L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha tornat a denunciar públicament la situació irregular amb la que conviuen els actors de veu. Des que va expirar el segon conveni de doblatge, l’1 de gener de 2014, aquests treballadors exerceixen la seva feina sense un marc legal definit: des d’aleshores que no tenen un conveni col·lectiu.

Això significa que no poden pactar unes condicions de treball mínimes ni tampoc establir una normativa laboral del sector, fet que afavoreix les irregularitats dins del sector. Fa vuit anys que la patronal i la part social, representada per l’AADPC, CCOO i UGT, negocien per aconseguir aquest conveni col·lectiu que encara no ha vist la llum.

Al maig del 2017, l’AADPC va interposar una demanda davant el TSJC en defensa del sector del doblatge i dels seus associats. En aquell moment, l’associació va portar als tribunals als 13 estudis més representatius de Catalunya perquè, segons l’organització “han aprofitat com a pràctica habitual la desprotecció i la indefensió d’aquests professionals que treballen sense un conveni que els empari per abaratir costos mitjançant diverses i reiterades irregularitats que perjudiquen directament als treballadors”.

Algunes d’aquestes males pràctiques que denuncien són la inexistència de contractes escrits, cobrar les seves nòmines a 45 o 90 dies, no donar-los d’alta tots els dies que treballen o no ajustar-se als dies treballats amb el risc que si els passa alguna cosa estan desprotegits davant la Seguretat Social, demanar facturació obligatòria per part dels treballadors, treballar més per un sou més baix que quan tenien un conveni i rebre unes nòmines gens transparents on no es detallen els conceptes, per la qual cosa es fa difícil controlar que el salari estigui ben abonat.