L’Espriu al Palau

24.01.2013

Els versos d’Espriu ressonaven amb força dimecres passat al Palau de la Música en la gala de presentació del seu centenari, ara acompanyats per la música de Joaquim Homs –misteriosa, tenebrosa, d’una tristesa prima i bella- i la veu clara de Marisa Martins acompanyada al piano de Mac McClure, i després per boca dels actors convidats.  La fermesa d’una veu que reclama justícia, que descriu realitats sovint decebedores, però que creu que cal tenir esperança vers un futur millor. Que no sigui decebuda la nostra esperança,/ 
que no sigui escarnida la nostra confiança: /
així molt humilment ho demanem. Una vetllada poètica marcada clarament pel to polític de l’acte, el mateix dia que el ple del Parlament assentava el camí cap a la consulta del 2014.

 

El Cor del Liceu va interpretar "Va, pensiero "de l'òpera Nabucco de Verdi per tancar l'acte d'obertura de l'Any Espriu.

 

De la poesia d’Espriu se’n va destacar el patriotisme, la fidelitat cap al poble, la vessant ètica, i vam trobar a faltar un contrapunt que fes sortir a la llum la veu més irònica, l’aposta per la cosa grotesca, la necessitat de buscar la via còmica quan la duresa en certs aspectes de la vida s’imposa. Hi va haver alguns pocs minuts on aquesta veu va fer-se sentir, deixant veure que la ironia també és una forma de riure’s de les injustícies i voler denunciar-les. Els versos de L’ós Nicolau I beg your pardon van ser moments on sentir aquesta veu, també, espriuana, en una gala dirigida per Xavier Albertí.

Hi va haver moments deliciosos com la brillant interpretació de Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler que van posar l’ànima rememorant els versos d’Espriu a He mirat aquesta terra. També l’actuació de Josep Pedrals, Manel Forcano, Josep Maria Sala Valldaura i Jordi Vintró va ser fresca i àgil. Els poetes van dedicar-li versos a Espriu, cadascú des del seu univers particular.

Hi va haver, però, moments per oblidar, també. Mentre Jordi Boixaderas recitava Assaig de càntic en el temple, un sector del públic es va posar a aplaudir abans d’hora, quan el poema no havia acabat i justament faltava la part final, on es reafirma l’amor per la terra pròpia.

 

Salvador Espriu | Foto de Pau Barceló

 

Al final de l’acte Artur Mas -aclamat per part del públic amb crits d’independència- va destacar que Espriu ha de ser un model per al moment vital que viu Catalunya. “Perseverança i acció”, va dir. I sobre les contradiccions que sovint s’atribuïen al poeta va preguntar al públic: “Qui no en té, de contradiccions?” Alguns assistents van riure en veu baixa. Artur Mas va interpel·lar l’Auditori: “Què és millor intentar alguna cosa, encara que fracassi, o no intentar-ho?” I va respondre: “El fracàs d’avui pot ser el germen de l’èxit del demà”. I va emplaçar els assistents a l’acte a seguir els versos del poeta “Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”.

Artur Mas va fer el símil del viatge de Catalunya cap a la sobirania. “Les paraules d’Espriu són la guia cap a aquest viatge”. I també va recordar una de les seves professores, Amàlia Tineo. “Vaig tenir la sort de tenir una professora que va estimar molt l’Espriu. I també ens va ensenyar a estimar la llengua, la literatura i el país. A salvar els mots i a servir el poble”.

L’homenatge va acabar amb l’actuació del Cor del Gran Teatre del Liceu, que va interpretar el passatge patriòtic “Va, pensiero”, de l’òpera Nabucco, de Giuseppe Verdi, el darrer mot, que Espriu va escriure a l’hospital, en un full de paper. Els aplaudiments inunden la sala i algú murmura que, tot seguit, el cor hauria d’entonar Els Segadors. Els llums, però, s’encenen i la gent comença a desfilar cap a les portes de sortida.

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Ningú ha preguntat quant cobra en Bru de Sala i quina mena de concurs públic ha guanyat per fer-ho. La resposta, cap concurs, a dit i cobrant molt més del que seria raonable en l’actuals circumstàncies. I quina casualitat, l’empresa de la dona de’n Mascarell té tot una proposta d’activitats sobre Espriu .