L’Espai Mallorca reviu

3.11.2012

L’Espai Mallorca no tanca, ans al contrari. El col·lectiu Crits i renou s’ha mobilitzat per garantir-ne la continuïtat sota unes noves condicions. Per celebrar l’inici d’aquesta nova etapa, aquest dilluns se celebra una festa al mateix Espai Mallorca, a la qual assistiran el cantautor Roger Mas, els poetes Enric Casasses, Edgar Alemany i Toni Clapés, i el Cor Jove de l’Orfeó Català. Personalitats de la cultura es faran una fotografia en suport a la continuïtat del centre.

 

Roger Mas a la Mercè | Foto de Ray Molinari (http://ambideraimon.blogspot.com.es)

 

El pròxim dilluns, 5 de novembre, a les 6 de la tarda, diferents personalitats del món de la cultura es concentraran a l’Espai Mallorca per fer-se una fotografia conjunta com a mostra de suport a la continuïtat del centre, que aquest mateix dia hauria de tancar les portes. Maria del Mar Bonet, Sebastià Alzamora, Emili Manzano, Bel Olid, Toni Catany, John Carlin, Cinta Massip, Sam Abrams, Jaume Ayats, Toni Vidal, Blanca Llum Vidal, Arnau Pons, Toni Puntí, Rafel Duran, Francesc Ribera ‘Titot’, Pere Antoni Pons, Melcior Comes, Enric Casasses, Toni Clapés, Dolors Udina, Pere Tàpias, Ester Xargay, Carles Hac Mor i Isidor Marí ja han confirmat la seva assistència.

Després de la fotografia inicial, prendran la paraula les treballadores de l’Espai Mallorca que durant aquests 14 anys han treballat per fer del centre un lloc de trobada i intercanvi entre artistes del Principat i de les Illes. Seguidament, el col·lectiu Crits i renou llegirà un manifest per explicar els motius que el porten a lluitar perquè tot això segueixi ben viu. A partir de les 7, els artistes en seran protagonistes. El cantautor Roger Mar farà un petit recital; Enric Casasses, Edgar Alemany i Toni Clapés hi posaran la paraula poètica, i el Cor Jove de l’Orfeó Català tancarà la vetllada abans de fer el brindis final.

L’acte de dia 5 arriba després d’uns mesos llargs d’incertesa, sobretot per a les quatre treballadores de l’espai que han estat acomiadades i dia 5 viuran el seu últim dia de feina. Després de moltes temptatives, fa uns dies el Gremi d’Editors de les Illes Balears –entitat gestora de l’espai-, va anunciar-ne el tancament. Així mateix, les institucions balears que fins ara hi havien aportat subvencions –Govern Balear i Consell de Mallorca-, han restat en silenci i no han qüestionat la decisió gremial.

Ha estat en aquest moment quan un grup d’usuaris i amics de l’Espai Mallorca, organitzats en el col·lectiu Crits i renou i amb el suport de les persones que han fet créixer aquest espai, ha posat en marxa un projecte alternatiu que treballa a contrarellotge per a la continuació de l’espai com un centre autogestionat, de base, que pugui funcionar com un catalitzador de dinàmiques socials i que, per sobre de tot, mantingui viva l’ànima i la vida que durant aquests 14 anys ha inundat l’Espai Mallorca. La mobilització, el compromís i l’autoorganització és, ara, el futur.