L’Espai Mallorca ressuscita amb una festa al barri del Raval

L’Espai Mallorca presenta la seva nova programació trimestral i el seu nou model de gestió a mans de l’associació no lucrativa Crits i Renou amb una gran festa al bell mig del barri del Raval.

L’Espai Mallorca presenta la seva nova programació trimestral i el seu nou model de gestió a mans de l’associació no lucrativa Crits i Renou amb una gran festa al bell mig del barri del Raval.

Nombrosos amics i curiosos s’han donat cita aquesta nit a la Plaça Vicenç Martorell, on es troba la seu del nou Espai Mallorca, entre aplaudiments i xerinola, l’Espai es dóna a conèixer a la ciutat en la seva versió més festiva, contemporània i reivindicativa.

La cantant Maria del Mar Bonet, el fotògraf Toni Catany, Josep Antoni Grimalt, catedràtic de la linguística de la UIB, i el poeta Enric Casasses entre d’altres han estat alguns dels rostres coneguts que s’han deixat veure a l’estrena de programació de l’Espai Mallorca.

Entre els assistents hi havia també Jaume Ciurana, Tinent d’Alcalde de Cultura i Carles Sala de l’ICUB  que han declarat la seva simpatía i suport a l’entitat i han gaudit de les actuacions dels nous talents de les Illes Balears que avui es donaven cita a la Plaça Vicenç Martorell.

El primer espectacle ha estat de la mà de Hotel Iocandi, una companyia de circ nascuda a cavall entre Mallorca i Barcelona i formada per Tomeu Amer, Gris Juncà i Joana Gomila, que han presentat Esquerdes, un fragment d’un espectacle més llarg amb el mateix nom dirigit pel mallorquí Joan M. Albinyana. Els artistes han fet vibrar el públic amb les seves acrobàcies i la seva acurada posada en escena. Iocandi també ha protagonitzat un dels moments més reivindicatius de l’acte quan han sortit a saludar amb les samarretes verdes en suport a la vaga indefinida de la Plataforma Crida.

El següent espectacle Saïdia, una mostra de dansa contemporània creada i dirigida per la mallorquina Maria Magdalena Garzón,  on es conjuguen elements com el cos i el so en un viatge per la mediterrània a la recerca de la identitat des de l’exili.

La nota musical de la inauguració l’han posat el ritme jazzfunk d’Orange Juice Funk Collective, que actuaven per primer cop a Barcelona. La formació musical nascuda fa dos anys a l’illa de Mallorca està integrada per músics amb una llarga trajectòria dins i fora de l’estat espanyol. Orange Juice, que es converteix en grup resident de l’Espai Mallorca durant el mes de novembre, ha fet ballar a joves i no tant joves i a curiosos que s’acostaven a la plaça del Raval.

Pel que fa a l’exposició permanent, que es podrà visitar del 27 de setembre fins al 30 de novembre, avui el públic assistent ha pogut gaudir amb l’exposició Entusiasme (en+theos) de Gabriel Lacomba, un projecte fotogràfic que té com a objectiu mostrar alguns dels llocs més rellevants de la Serra de Tramuntana, la serralada mallorquina que aquest estiu ha estat víctima  d’un ferotge incendi. El projecte partí d’un encàrrec institucional que va formar part de les accions que finalment aconseguiren que la Serra de Tramuntana fos declarada, l’any 2011, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en la categoria de Paisatge Natural.

Entre tanta festa hi ha hagut també un moment de reivindicació i de suport als docents de les Illes. Toni Ferrari  sotspreseident de l’Associació Crits i Renou, entitat gestora del nou Espai Mallorca, ha declarat que l’Espai Mallorca dóna suport als mestres i professors de les Illes Balears en vaga indefinida.  També ha anticipat que el dia 1 d’octubre a les 19h l’Espai Mallorca i Som Escola realitzaran un acte conjunt de suport.

Programació trimestral

La primera meitat de la programació trimestral està basada en el centenari del poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel, posant de relleu la seva vessant més política i contestatària.  El projecte artístic multidisciplinari compta amb la col·laboració de joves poetesses catalanes i illenques que reinterpretaran els versos del mallorquí a través de la performance i les instal·lacions artístiques.

Així, la segona meitat del primer trimestre, coincidint amb el tricentenari del naixement del frare Juníper Serra, un dels prohoms de la cultura catalana i fundador, entre d’altres ciutats i llocs, de San Francisco (Califòrnia), l’Espai presentarà un seguit de documentals i conferències sobre un tema tan actual com és el de la colonització i descolonització.
El nou centre cultural ofereix també un seguit de tallers adreçats a tots els públics, des de tallers de circ per a nens fins a tast de productes de les Illes Balears i una micro programació de concerts, obres de teatre i recitals de format íntim.

Llibreria i racó gastronòmic

L’Espai Mallorca complementa la seva tasca de difusió cultural amb una llibreria especialitzada on s’hi faran presentacions editorials de talents emergents i consagrats de les Illes, així com un racó gastronòmic on adquirir productes alimentaris exclusius.

Un conveni amb el Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa

L’Espai Mallorca de Barcelona i el GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) han firmat un conveni, un marc de col·laboració pel qual, l’Espai es compromet a establir-se com a seu del grup naturalista a Barcelona, proporcionant informació i recursos als usuaris interessats en l’ecologia de les Illes Balears.

El grup ecologista porta a terme mobilitzacions ciutadanes per evitar la destrucció del territori balear i contribuir al creixement sostenible facilitant la participació social i els drets dels ciutadants a opinar i participar en les decisions amb efectes ambientals i territorials.

Una de les darreres empreses ha estat la campanya “Salvem La Trapa”, una finca de muntanya de 81 hectàrees situada al sud-oest de la Serra de Tramuntana, al terme municipal d’Andratx, a Mallorca, que ha patit un terrible incendi forestal que ha devastat prop de 2000 hectàrees del ponent de Mallorca.

L’Espai Mallorca col·labora en la recuperació de l’emblemàtica finca a través de vàries iniciatives, com ara la venda de productes vinculats a l’entitat ecologista així com la difusió del GOB i la seva tasca a les Illes Balears gràcies a campanyes de sensibilització i la captació de nous socis a Catalunya i l’estat espanyol.

D’aquesta manera el nou espai vol presentar-se a la ciutat de Barcelona com un centre catalitzador de propostes artístiques i socials, tant de les Illes com d’arreu, a través de diversos llenguatges artístics.

L’Espai Mallorca vol ocupar un lloc rellevant en la producció cultural actuant com a agent actiu i facilitador i treballant en xarxa amb les altres entitats socials i culturals del barri del Raval.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació