L’Espai Mallorca es reinventa

29.10.2012

Comissió de comunicació de Crits i renou informa Núvol que l’amenaça de tancament de l’Espai Mallorca s’ha confirmat. El col·lectiu Crits i renou ha abandonat la lluita per mantenir la relació amb el Gremi d’Editors de les Illes Balears i aposta pr la creació d’un centre autogestionat. El col·lectiu Crits i renou ha convocat una nova assemblea per aquest vespre a la seu de Vilaweb, (C/Ferlandina 43) a les 19.30h. Us oferim més avall l’última comuniació de l’assemblea.

 

Espai Mallorca, al carrer del Carme de Barcelona

 

En poc menys d’una setmana, les dues assemblees convocades pel col·lectiu Crits i renou en defensa de l’Espai Mallorca han estat tot un èxit. Un èxit de participació i un èxit pels bells fruits que en poc temps han madurat. L’escenari, en un principi confús i enrarit, s’ha anat reordenant a poc a poc, posant tots els actors implicats al seu lloc. Això ha fet que s’aclarissin algunes incògnites. Ara ja sabem que el tancament del “vell Espai Mallorca” és irreversible i també sabem que les institucions públiques de les Illes Balears s’han posicionat, a través de la seva passivitat i del seu silenci, a favor de la decisió unilateral del Gremi d’Editors de les Illes Balears.

Això significa que l’escenari, per a nosaltres, també ha canviat. El problema, realment, ja és un altre. Si en els primers moments ens sentíem dominats per la indignació i una actitud reactiva contra la decisió del Gremi d’Editors de les Illes Balears i la desídia institucional, ràpidament hem passat a una altra fase, totalment diferent, dominada per un optimisme contingut i per la recerca d’una alternativa viable a l’anterior model. Ara mateix, l’assemblea es mou en un altre paradigma. Treballem per la construcció d’un centre autogestionat, de base, que pugui funcionar com un catalitzador de dinàmiques socials i que serveixi de centre d’irradiació de la producció cultural i artística de les Illes Balears a Barcelona, sense renunciar a l’aprofundiment de la xarxa de barri i ciutadana. Aquesta és i ha de ser la nostra prioritat més absoluta. I ho ha de ser per dos motius. Perquè la idea ha nascut des de baix, des dels usuaris, i per un altre motiu encara més clar, perquè no es pot tornar a hipotecar un projecte d’aquesta entitat a moviments polítics partidistes i a les conjuntures econòmiques.

Tenim una carta a la màniga i hem de jugar-la amb prudència i responsabilitat. És per això que la Comissió de gestió està treballant a contrarellotge per elaborar un pla de viabilitat per presentar-lo a la propietat del local, per tal de negociar. Així mateix, la Comissió de comunicació ha engegat una campanya de recollida d’adhesions a change.org i de visibilització de la problemàtica a través de les xarxes social.

Dia 5 de novembre és el darrer dia de l’antic Espai Mallorca. Nosaltres serem allí per fer-nos sentir. Fem una convocatòria pública perquè la societat civil s’impliqui en la iniciativa i ens doni suport. Serà un dia trist, el final d’una etapa. Però pot significar el primer dia d’un nou projecte participatiu i esperançador que ens ha de fer veure que a través de la mobilització, el compromís i l’autoorganització, els ciutadans tenim molt més poder del que ens han volgut fer creure.