L’escriptura com a ofici

27.05.2018

L’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès està de celebració. Enguany commemora el seu 20è aniversari i ho festeja amb allò en què més excel·leix i que li és propi: incentivar la creativitat literària. A més de celebrar l’aniversari, aquesta escola ha fet realitat un dels seus objectius més importants: l’homologació de la Universitat de Lleida per impartir un màster d’escriptura narrativa.

L’Escola d’Escriptura és una institució originada arran de l’acord que la primera escola de creació literària de Catalunya, l’Aula de Lletres, va signar amb l’Ateneu Barcelonès l’any 1998. Passats els primers anys d’adaptació i consolidació, l’any 2005 Jordi Muñoz i Pau Pérez —els actuals codirectors— van prendre les regnes de l’escola. Aleshores les matriculacions anuals es movien al voltant dels 300 alumnes, l’oferta formativa se cenyia a la narrativa i el claustre comptava amb una nòmina de no més de vint professors. Avui en dia, les xifres s’han multiplicat i han consolidat un alumnat que supera les 2.100 ànimes en format presencial i una quarta part en virtual. La formació abraça qualsevol dels camps de creació literària —en català i en castellà a parts iguals— i el professorat s’ha quintuplicat. A hores d’ara, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès és la més gran d’Europa i la segona del món per darrere de la Gotham Writers’ Workshop de Nova York, que compta amb uns 6.000 alumnes i amb una oferta acadèmica i un claustre de primer ordre.

Els codirectors sempre han tingut molt clar que, de la mateixa manera que altres disciplines artístiques com el teatre, el cinema, la música, la dansa, la pintura, l’escultura o el circ, gaudeixen d’un centre de referència com l’Institut del Teatre, conservatoris, l’ESMUC, l’Escola Massana o l’ESCAC, la formació i la creació literària han de tenir també la seva àgora. Per aquest motiu, l’Escola d’Escriptura, una entitat que no rep ajuts ni subvencions públiques ni privades, es postula com el referent més important de l’ars litterae al nostre país.

Però aquests propòsits només s’aconsegueixen quan es tenen uns objectius molt clars: treball de qualitat i metodologia pròpia d’ensenyament. Dos vectors inqüestionables que marquen estil i que tenen com a referent els departaments d’escriptura creativa de les moltes universitats del món anglosaxó que incorporen en el seu programa aquesta disciplina, que suposa la motivació primordial de la gran pedrera d’escriptors que han triomfat arreu. Un fet diferencial respecte el tractament que reben aquest tipus d’estudis en els països de l’arc mediterrani, on la ficció ha quedat relegada a escoles privades de creació.

És justament aquest mirall extern, acadèmic, el que els ha dut a culminar un dels seus principals projectes. A partir del curs 2019-2020, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès impartirà com a centre homologat adscrit a la Universitat de Lleida i amb rang oficial, el Màster Universitari d’Escriptura Narrativa (MUEN). Els principals eixos que oferirà es basen en l’experiència acumulada de 20 anys d’ensenyament, l’èmfasi en el pensament contemporani, la formació de narradors capacitats per desenvolupar qualsevol disciplina narrativa, i el proveïment d’una sortida laboral. Un ambiciós màster de 120 crèdits acadèmics que professionalitzarà escriptors i els dotarà de recorregut. Una fita única entre els països del nostre entorn que confirma el prestigi tant l’Escola d’Escriptura com l’Ateneu Barcelonès.

L’efemèride de la commemoració culminarà a la diada de Sant Jordi de l’any vinent amb la trobada anual de l’Associació Europea de Programes de Formació d’Escriptura, que agrupa més de 30 escoles i de la qual l’Escola d’Escriptura és membre fundacional. Serà l’acte de cloenda del 20è aniversari d’una Escola d’Escriptura que és, sense cap mena de dubte, una genuïna i acreditada fàbrica de creació literària.

L’escriptura com a ofici o l’ofici de l’escriptura. Es miri com es miri, desitgem molts anys de vida formativa a una escola que, de la creativitat, en fa una passió.