L’Escala, Vila del Llibre, exposa el manuscrit original de ‘Solitud’

14.02.2019

L’Escala, Vila del Llibre 2019, el festival literari d’hivern de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, arrenca del 22 al 24 de febrer amb un programa per a tots els públics: taules rodones literàries, tallers d’oficis dels llibres, espectacles, recitals poètics, un escape room, activitats per a les escoles i contacontes, entre altres activitats.

Víctor Català. | Foto: A. M. E.

L’esdeveniment coincideix amb la commemoració del 150è aniversari del naixement de Caterina Albert, que es concreta en diferents propostes, entre les quals destaca “Solitud 360º”, una experiència immersiva de música, teatre i fotografia, a més de l’exposició temporal “Solitud, una obra universal” a l’Alfolí de la Sal, que mostrarà per primera i única vegada el manuscrit original de Solitud, 270 pàgines amb la lletra original de la Víctor Català.

Entre els escriptors que presentaran novetats editorials a l’Escala durant la Vila, hi haurà Jordi Cabré, Premi Sant Jordi 2018; Eva Baltasar, Premi Llibreter 2018; Maria Carme Roca, Premi Prudenci Bertrana 2018; Jordi Folck, Premi Ramon Muntaner 2018; Coia VallsSílvia SolerMartí GironellJoan-Lluís LluísGabi Martínez; Natàlia Cerezo; Montserrat BarderiNúria Esponellà o Mariona Masferrer, entre molts altres. Trobareu ressenyes de tots aquests autors si cliqueu sobre el seu nom.

El booktown del Mar d’Empúries és part de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, i interromprà la tranquil·litat de l’Empordà a l’hivern per oferir un cap de setmana amb més de 75 activitats literàries pensades per a tots els públics: taules rodones, presentacions de llibres, tallers dels oficis del llibre, concerts, contacontes, recitals, rutes literàries i gastronòmiques, exposicions i fins i tot un escape room ompliran la graella d’un cap de setmana intensíssim.

La iniciativa està impulsada des de l’Ajuntament de l’Escala, amb el suport VilaDelLlibre.CAT, i aposta per oferir als ciutadans i visitants una proposta de turisme cultural de qualitat que permeti descobrir l’Empordà a l’hivern, tot posant en valor el patrimoni històric, natural i immaterial local. “Aquesta és una aposta per destacar la singularitat de la nostra cultura, vinculada al nostre patrimoni literari, amb figures com Víctor Català – Caterina Albert, que seran protagonistes d’una Vila del Llibre que volem que tingui continuïtat i ajudi a reforçar aquesta idea de l’Escala associada a la cultura”, remarca l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, el qual també dona molta rellevància a la implicació en tot aquest procés de les escoles i l’institut locals: “Fomenta l’estima per la lectura i la cultura dels més joves és una de les apostes que fem amb aquesta Vila del Llibre”.

Els visitants es trobaran amb un mercat de més de 30 editorials. La fira estarà disposada com un espai de tavernes literàries al llarg de la platja de les barques per oferir un lloc a l’altura dels llibres i del mar. A la tradició de poble de pescadors de l’Escala, la taverna era un lloc d’esbarjo per excel·lència dels seus habitants, l’espai per refugiar-se després d’una dura jornada al mar o l’oportunitat per compartir experiències i vivències.

A la Vila, la taverna serà també protagonista: un espai protegit del fred, però a prop del mar, ple de propostes editorials, preparat per descobrir llibres, llegir o simplement estar-s’hi sol o acompanyat, amb una oferta gastronòmica local -amb les anxoves com a protagonistes- per viure la Vila com ho fan, i ho feien, els escalencs. “Volem donar suport al món editorial, als autors, als llibreters… i relligar tot això amb un ric patrimoni literari de l’Escala -amb Víctor Català com a màxim exponent- i amb el foment de l’estima pel patrimoni des de la base”, destaca l’alcalde Víctor Puga.

A més, com a complement a l’oferta de títols de les editorials del mercat, tal com s’ha establert a les altres Viles del Llibre, la primera planta del Gavià estarà plenament dedicada a “Els Encants del Llibre”, una llibreria de llibre vell i d’ocasió que neix en aquesta ubicació provisional amb la vocació de trobar la seva casa definitiva per obrir tots els cap de setmana.

Amb l’Escala Vila del Llibre, la Xarxa de Viles del llibre, obre la seva temporada de festivals literaris que continuarà un mes després, al març, amb Montblanc (Conca de Barberà), al maig amb la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i a l’octubre amb Cervera (La Segarra), Capital de la Cultura Catalana 2019.

La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya vol ser un referent com a model d’economia cultural que fomenta la sostenibilitat i que promou l’accessibilitat cultural més enllà de les grans ciutats. El projecte és un moviment de turisme cultural que té com a objectiu difondre la cultura a través de la literatura i els oficis del llibre. Impulsat per VilaDelLlibre.CAT, la Xarxa neix per a convertir-se en motor social i econòmic, i al mateix temps, generar un impacte positiu en el territori i en la vida dels ciutadans. És una iniciativa que té el llibre com a motor per transformar i redescobrir un territori, enriquint el seu poble a través d’una proposta cultural creativa i de qualitat.

Trobareu tota la programació al web de la Vila del Llibre.