Les tribulacions de l’impressor Prim

21.04.2013

El Cafè de les Lletres de Vic va acollir el passat dijous dia 11 d‘abril, la presentació d’Errata. Les tribulacions de l’impressor Prim, de Pruden Panadès i Sònia Martínez, un homenatge al llibre de paper.

 

Errata!, de Prudèn Panadès i Sònia Martínez

 

Enmig del grup de nens i adults de totes les edats que assistiena  la presentació ‘Errata!’, una veu va preguntar:

-Una rata?

Era la primera de les moltes preguntes que provoca aquest conte realitzat  des de l’ecodisseny i l’ecoedició. Col·locat sempre a la secció infantil o a la dels llibres il·lustrats, el Sr. Prim ha visitat altres llibreries com La Central del Raval, L’Espolsada, la Llibreria 22 o Casa Anita, encomanant els seus dubtes, perplexitats i descobertes.

Van compartir la presentació, l’autora Pruden Panadès, Sònia Martínez, dissenyadora i il·lustradora (La Page Original junt al seu germà Josep) i en Jordi Panyella de Pol·len Edicions, totes dues empreses amb certificat E-MAS.

Passaven els fulls sense numerar fins que van arribar a la pàgina en què apareix el Sr. Prim, de Prim & Mirat Impressors, davant d’un 3 en lloc d’una E, i comencen les seves tribulacions per corregir l’error. Sense creure en follets, descobreix un fet insòlit que canviarà per sempre la seva manera de treballar, la seva manera de viure.

Tots tres junts van fer una gran actuació, mentre la Pruden llegia, la Sònia afegia comentaris sobre tot el procés de treball del llibre (il·lustrat amb fotografies de personatges en tres dimensions) sobre cada decisió presa amb plena consciència i responsabilitat. Des de la tria del paper, les tintes, la tipografia, les il·lustracions, el relligat, tot experimentant noves tècniques i explorant l’expressivitat de la fusta i el paper. D’una carpeta de dibuix va sortir el full de paper que de tan prim transparenta, per plegar-lo i desplegar-lo davant nostre i fer-nos adonar com s’havia aprofitat al màxim. El contrapunt perfecte el va posar en Jordi Panyella, l’editor, que va saludar traient-se el barret, com un mag quan comença a fer màgia.

Uns dies més tard ens retrobem perquè vull saber més coses del què hi ha darrera d’un títol que inclou tres paraules, com ara errata, tribulacions i impressor. Errata és la petita història d’un senyor primmirat que sabrà tornar a aprendre a fer la seva feina. En plena era digital, vet aquí un homenatge a l’ofici d’impressor, a la gent que fa llibres, fent memòria del passat per presentar-nos un gran futur.

Tenim a les mans un llibre que no s’està de fer servir termes una mica complexos perquè la millor manera d’aprendre una paraula és sentir-la dins d’un context. Un llibre que ben segur tindrà un lloc d’honor a les habitacions infantils, on hi ha moltíssimes més joguines que mai, però on els contes continuen sent pocs. Quan són ben triats, conviden a mirar-los en família desenes de vegades i llegir-los i comentar-los un cop i un altre, durant tots els anys de la infantesa.

 

Errata. Les tribulacions de l’impressor Prim

 

Errata. Les tribulacions de l’impressor Prim és el primer llibre de la Col·lecció Ginkgo, un homenatge al llibre de paper. El proper títol té com a protagonista la tinta. Tots van acompanyats d’un apèndix amb una completa informació ambiental, la motxilla ecològica del llibre.

Rectifico, la presentació de Vic no va ser una gran actuació, perquè no representaven res, allò anava de debò, no és ficció, aquest llibre és art, comunica una filosofia de viure i ho fa a partir d’un conte. Com en les velles i noves utopies que comencen mirant de corregir alguna errata.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 Comentaris
  1. Retroenllaç: Aquest Sant Jordi, pol·linitza’t » El Tinter

  2. Gràcies per aquest article tan bo!!! Em quedo amb que els llibres, per als infants, tinguin tant de pes com les joguines i les noves tecnologies.

  3. Retroenllaç: » Article al Núvol.com

  4. Retroenllaç: » Errata a Núvol.com