Les taules renaixentistes de Pere Mates, a estudi

Les taules renaixentistes de Pere Mates del Museu d’Art de Girona se sotmeten a un estudi centrat en la caracterització dels seus materials constitutius que encara es podrà veure els propers 23 i 27 de març. Sessions d’anàlisi obertes al públic general.

Les taules renaixentistes de Pere Mates del Museu d’Art de Girona se sotmeten a un estudi centrat en la caracterització dels seus materials constitutius que encara es podrà veure els propers 23 i 27 de març (la primera sessió es va fer el dia 20). Es tracta d’unes sessions d’anàlisi, que formen part del projecte Eines analítiques específiques per al coneixement material del patrimoni: desenvolupament, aplicació i divulgació de la UB, obertes al públic general i als grups d’estudiants.

Taules renaixentistes de Pere Mates

A través de la tècnica de la reflectologia d’infraroig, que consisteix a calorejar els pigments emprats a les capes pictòriques amb radiació visible però transparents amb radiació del raig infraroig, el Departament de Química Analítica de la UB analitza diverses taules de retaule atribuïdes al pintor renaixentista Pere Mates. Amb els resultats obtinguts es posarà de relleu l’activitat de l’artista i la història de l’obra, i es pretén desenvolupar i aplicar tècniques d’anàlisi específiques que permetin obtenir informació sobre la composició, els materials i l’estructura de les obres d’art i del patrimoni.

Amb aquest procediment, doncs, permet observar “les capes subjacents de l’obra fins la capa de preparació on es reflecteix la radiació”, expliquen en un comunicat. “La conseqüència de tot aquest procés és l’obtenció d’una imatge on es pot evidenciar la presència o no del dibuix preparatori, dels canvis compositius duts a terme durant el procés de creació de l’obra o d’intervencions de restauració posteriors amb materials diferents dels originals”. Tot això ajuda a entendre l’activitat de l’artista i la història de l’obra.

Aquesta és la segona edició en què el Museu d’Art de Girona col·labora amb aquesta sessió, ja que el 2014 hi va participar amb l’estudi de Verge i el Nen amb un Àngel, atribuïda a Jan Massys. A l’edició d’enguany, a més de les obres del Museu d’Art de Girona, també s’analitzaran sis retrats de Picasso que es troben al Museu Picasso de Barcelona.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació